Ma Csilla, Noémi névnapja van
Sportszelet jelenlegi logója.
A 7. TAVONT-sorozaton 2. helyet szerzett Békés vármegyei amatőrválogatott csapata (Cegléd, 2023. december 10.)

TAVONT-visszatekintés, 3/5. rész, Békés: „Az amatőr labdarúgóknak jó érzés és élmény volt belekóstolni a profibb környezetbe”

December második hétvégéjén az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság – mint a sorozat címvédője – rendezhette meg a TAVONT (Területi Amatőrválogatottak Országos Nagypályás Tornája) hetedik döntőjét a négy régiós csoportgyőztes részvételével. A Cegléden lebonyolított négyes döntő két napjának négy találkozója Baranya (1.), Békés (2.), Győr-Moson-Sopron (3.), Borsod-Abaúj-Zemplén (4.) sorrendet hozott. Honlapunk mind a négy amatőrválogatott autentikus szereplőit – a szakmai stáb vezetőit, a csapatvezetőt (technikai vezetőt), a csapatkapitányt és a gárda legjobb teljesítményt nyújtó játékosát – megszólaltatta a tornát követő héten, arra kérve a nyilatkozókat, hogy alkossanak komplex véleményt a selejtező és a döntő torna idei tapasztalatairól. Ötrészes (a záró rész az érintett öt – a négy döntős és a rendező – területi igazgató nyilatkozatából áll majd) visszatekintésünk harmadik „fejezetében” a második helyezett Békés vármegyei résztvevők nyilatkozatait közöljük a Cegléden (többnyire) Sipos Hajnalka által készített fotókkal.

CSIZMADIA IMRE, a Békés vármegyei amatőrválogatott csapatvezetője (klubja az Orosházi MTK 1913): – A Békés vármegyei amatőrválogatott a 2013 óta létező TAVONT-versenysorozat eredményeit ismerve eddigi legjobb szereplését sikerült zárnia. Már a gyulai régiós megmérettetésen tapasztalható volt, hogy a válogatottunk különböző klubokból érkezett játékosai gyorsan összehangolódtak, egységes alakulattá formálódtak, amely nélkülözhetetlen az eredményes szerepléshez. Gyulán az első napon megszerzett négy pont kellő alaphangot adott a vasárnapi két mérkőzésre, amelyeken a továbbjutáshoz szükséges pontokat nekünk sikerült megszereznünk a rivális válogatottak ellenében. Ez óriási siker volt a sok gonddal küszködő Békés vármegyei amatőr labdarúgás számára.

A továbbjutást az országos döntőben sikerült azzal fokozni, hogy a szombati elődöntőn nagy küzdelemben kiharcoltuk a döntőbe jutást. A gyulai sikeres szereplés után azt gondoltam, hogy az országos döntőbeli szereplés hab a tortán a válogatottunk számára, és a vasárnapi mindent eldöntő mérkőzés pedig a díszgyümölcs lesz a hab tetején… Természetesen az elveszített döntő után kissé kesernyés volt a szánk íze, de így utólag biztos vagyok benne, hogy ez az együtt elért kiváló eredmény mindannyiunk számára szép ajándék volt a családi karácsonyfák alatt.

A rendező Pest Vármegyei Igazgatóság kollektívája kitett magáért, ragyogó környezetbe invitálta a négy finalista válogatottat. A ceglédi Zsengellér Gyula Sporttelep Pest vármegye futball-létesítményeinek egyik gyöngyszeme, minden igényt kielégítő pályáival, korszerű öltözőkomplexumával, ahol a résztvevők minden igényt kielégítő módon tudtak felkészülni a mérkőzésekre. A szervezők a mérkőzések előkészítésében, a közvetítési lehetőségek megteremtésében, a csapatok támogatásában, kiszolgálásában is kiválót alkottak a döntő mindkét napján. Emelem a kalapom előttük, óriási köszönet számukra!

Ami a TAVONT-versenysorozat eddig ismert rendezési elveit illeti, a torna régiós, majd országos döntője időpontjain változtatni szükséges. Több okból mondom ezt, az egyik legfontosabb, hogy az őszi szezon végén, amikor a munka mellett sportoló játékosaink már kellőképpen ki vannak facsarva, vagy a téli felkészülés közben, január végén, amikor még nincsenek komoly tétmérkőzésekre felkészítve, nem szabad ilyen komoly terhelést adó tornát rendezni, mert ezzel éppen a játékosaink egészségére nem vigyázunk. Emellett a téli hideg időjárás sem a biztosítja a legjobb körülményeket. Azt gondolom, hogy az őszi vagy tavaszi bajnoki szezon közben lehetne (ahogyan a nagyválogatott mérkőzéseinél is megvalósítható az NB I-es versenysorozatban) válogatott szünetet kialakítani és akkor megrendezni a tornát. Ezekhez a programokhoz jól előkészített módon kialakítani a rendezést, megfelelő reklámanyaggal komolyabb nézőszámokat is el lehetne érni. Plusz extraként még marketingszempontból is lehetne fejleszteni a rendezvény minőségét.

Ismerve a Békés vármegyei futballközösséget, olvasva és meghallva a véleményeiket, bátran kijelenthetem, hogy a válogatott kiváló szereplésének mindannyian nagyon örültek. A válogatott játékosokat biztosító egyesületek vezetőitől kizárólag pozitív és dicsérő véleményeket hallottam.

Szívből gratulálok az egész csapatnak, az edzőkollégáknak, a stábtagoknak a nagyon pozitív hozzáállásukhoz, az elért kiváló eredményhez! Köszönöm a játékosokat biztosító sportszervezeteknek, klubvezetőknek a támogató hozzáállást, hiszen enélkül nem születhetett volna meg ez a nagyon szép siker. Nem utolsó sorban köszönjük az MLSZ Békés Vármegyei Igazgatóság maximális támogatását, kiváló feltételeket biztosított a válogatott számára a sikeres szerepléshez. Békés, boldog új esztendőt kívánok minden résztvevő válogatott minden tagjának, a magyar labdarúgás nagy családjának!

Csizmadia Imre, a békési amatőrválogatott csapatvezetője
Csizmadia Imre, a békési amatőrválogatott csapatvezetője

BUZA BARNABÁS, a Békés vármegyei amatőrválogatott vezetőedzője (klubja az Orosházi MTK 1913): – Természetesen a regionális első helyezés mindenkinek kellemes meglepetés volt, Békés vármegye korábban még soha nem ért fel ilyen magasságokba. Ugyanakkor kiemelném, hogy nem érdemtelen volt az a győzelem! Az országos döntőre – már ahogy mondtam a mérkőzések előtt is – úgy mentünk oda, hogy akkor már nyerjük is meg, tegyük fel az i-re a pontot. Nüánszokon múlott, hogy nem mi emelhettük fel a végén a kupát – sajnos nem sikerült. A ceglédi létesítményt jól ismerem, Ványi Zsolttal, a CVSE edzőjével kiváló a kapcsolatom, remek pálya és parádés körülmények fogadtak bennünket.

A Pest Vármegyei Igazgatóság kollektívája előtt le a kalappal, amit ebbe a szervezésbe beletettek, az egyszerűen elképesztő. Mindennek megvolt a menete, esküszöm, még nekem is lett volna kedvem futballozni. Köszönjük Pest vármegyének! Volt időnk pihenni, felkészülni a következő mérkőzésre, mindenről nagyon pozitív a véleményem a négyes döntőben.

Ami a sorozatot magát illeti, nem mondom, hogy nem lehetne picit korrigálni, mindig lehet fejlődni, de nekem minden új volt és tökéletes. Van egy évek óta kialakult versenyrendszer, csoportokra van osztva az ország és a győztesek továbbmennek, teljesen rendben van ez a sorozat. Remélhetőleg a jövőben még többször találkozhatunk majd Békéssel a négyes döntőben. Meglepő módon olyan emberek is gratuláltak szereplésünkhöz, akikről nem gondoltam volna. A játékosokat adó klubok szinte mindannyian pozitív visszajelzéseket adtak, mindenki szeretett volna hozzátenni ehhez a brigádhoz. Talán a mostani edzők személye is kellett ehhez a sikerhez. A labdarúgók is optimisták voltak. Voltak, akik gratuláltak, voltak, akik meglepő módon gratuláltak, nagyon komoly respektje lett annak, hogy meg tudtuk nyerni a regionális selejtezőcsoportot, majd a négyes döntőben is ilyen jól szerepeltünk. A közösségi médiában osztottuk mindenhol a történéseket, hogy kövessék azok is, akik nem tudtak eljönni. Baráti köröm óriási futball fan, mindenki büszke volt. Én személy szerint a játékosaimra voltam s vagyok kimondhatatlanul büszke. Nagyon köszönöm a résztvevő kluboknak a segítségét, a gyúróknak, Sanyinak és Gyurinak is! Technikai vezetőnknek, saját egyesületemnek, elnök úrnak is hálával tartozom. Nekem nagyon jó érzés volt! Szpisják Zsoltot ki kell még emelnem, vele eddig is pozitív volt a kapcsolatunk, de most még inkább az lett.

Buza Barnabás, a békési amatőrválogatott vezetőedzője
Buza Barnabás, a békési amatőrválogatott vezetőedzője

SAJBEN GÁBOR, a Békés vármegyei amatőrválogatott asszisztensedzője (klubja a Szarvasi FC 1905): – Békés vármegye először jutott be a négyes döntőbe és a mögöttünk hagyott hétvégén már minden perc ajándék volt, de igyekeztünk minél jobban szerepelni és természetesen az álmainkban a torna megnyerése lebegett célként a szemünk előtt. A szervezés egészen kiváló volt, a két nap alatt a játékosoknak és edzőknek csak a mérkőzésekre kellett koncentrálniuk. A mi szintünkön ez egy furcsa dolog, az amatőr labdarúgóknak jó érzés és élmény volt belekóstolni a profibb környezetbe, és hatalmas motivációt jelentett, hogy akár a saját országukat képviselhetik ennek a sorozatnak a megnyerése esetén. Az időpontot tekintve talán sosem igazán ideális megrendezni ezt az erőpróbát, sem szezon közben, sem a szezon végén, de tőlünk, akik vállalták, ők szívesen jöttek, óriási élménnyel gazdagodtak és kiválóan álltak hozzá az egészhez. Az előző évekhez képest nagy meglepetést okoztunk és rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk az egyesületektől és a Békés vármegyei futballszeretőktől. Sok sikert kívánok Baranya vármegyének, képviseljék minél jobban a hazánkat az UEFA Regions’ Cup-on! Végezetül köszönjük a Békés Vármegyei Igazgatóságnak, a rendező Pest Vármegyei Igazgatóságnak és az egész MLSZ-nek is, hogy itt lehettünk.

Sajben Gábor (a kép bal oldalán; mellette Furár Róbert), a békési amatőrválogatott asszisztensedzője a döntő utáni sajtótájékoztatón
Sajben Gábor (a kép bal oldalán; mellette Furár Róbert), a békési amatőrválogatott asszisztensedzője a döntő utáni sajtótájékoztatón

MISZLAI LÁSZLÓ, a Békés vármegyei amatőrválogatott csapatkapitánya (klubja az Orosházi MTK 1913): – Nem így készültünk, nem ilyen eredményekre számítottunk, de egyértelműen bíztunk a legjobb kimenetelben. A sikerünk kulcsa a csapat remek hozzáállása volt. Az egész brigád maximálisan elégedett volt a szervezéssel és a körülményekkel, igazából minden téren, minden megfelelt az elvárásoknak. Az egyedüli hiányérzet az, hogy nem sikerült megnyernünk a tornát. Játékos szempontból nem túl kedvező, hogy télen, az őszi idény után még két hétig versenyzünk, viszont ennek ellenére is mindenki nagyon kemény munkát tett bele és maximálisan komolyan vette mind a selejtezőt, mind a négyes döntőt. Nagyon sok helyen megjelent ez a –Békés vármegye tekintetében – történelmi siker odahaza, korábban nem volt ilyen eredményes a válogatott. Sok dicsérő szót kaptunk a regionális torna és a négyes döntő után is. Gratulálunk Baranyának, hogy megnyerték a kupát, illetve Pestnek, hogy ilyen jó körülményeket biztosított a hétvége folyamán, mind a pálya, mind a szállás, mind a szervezés profi elemei tekintetében. Örültünk, hogy itt lehettünk!

Az orosházi Miszlai László (középen), a békési amatőrválogatott csapatkapitánya a vasárnapi díjátadáson (balra Szpisják Zsolt Békés, jobbra Benkő Tamás Pest vármegyei igazgató)
Az orosházi Miszlai László (középen), a békési amatőrválogatott csapatkapitánya a vasárnapi díjátadáson (balra Szpisják Zsolt Békés, jobbra Benkő Tamás Pest vármegyei igazgató)

FURÁR RÓBERT, a Békés vármegyei amatőrválogatott legjobb teljesítményt nyújtó játékosa (klubja a Szarvasi FC 1905): – A területi csoportból való továbbjutás elég nehéz feladat volt számunkra, mivel szinte egyforma képességű csapatok vannak, ezért csak nüánszok döntenek az ilyen meccseken. A négy régiós mérkőzés közül kiemelném a Csongrád vármegye ellenit, ahol a félidei 0–2-es állásból fel tudtunk állni és meg tudtuk fordítani a mérkőzést, valószínűleg az a meccs volt leginkább a kulcs a négyes döntőhöz. A korábbi szerepléseket tekintve úgy gondolom, nagyon szép eredményt értünk el ezzel a 2. hellyel, mivel először sikerült a négy közé kerülnie Békés vármegyének. Volt némi hiányérzetünk a döntővel kapcsolatosan, de ennek ellenére szépen csillog az ezüst is. Szerintem mindenkinek megtiszteltetés, amikor beválogatják az amatőrválogatottba. Minden adott ahhoz, hogy a játékosok néhány napra profinak érezhessék magukat és 100%-ot nyújtsanak a pályán. Nagyon jó dolognak tartom, hogy ilyen lebonyolításban dől el, ki képviselje Magyarországot az amatőrválogatottak európai tornáján. Mellesleg ez egy jó lehetőség is lehet a fiatalabbak számára, hogy felfigyeljenek rájuk akár magasabb osztályból is. Rengetegen gratuláltak a csapatnak a jó szereplésünknek köszönhetően a közösségi médiában, üzenetekben, a munkahelyen, még olyanok is, akik nem követik annyira a vármegyei futballt. Örülök, hogy ötödik alkalommal is részt vehettem a TAVONT-on, remélem, lesz még rá lehetőségem a későbbiekben. Köszönöm szépen a Békés Vármegyei Igazgatóságnak, az edzőknek, stábtagoknak, csapattársaknak ezt a fantasztikus két hétvégét, mert nagyon sok jó élménnyel gazdagodtam. Sok sikert kívánok Baranya vármegyének a nemzetközi tornán!

A szarvasi Furár Róbert (középen), a békési amatőrválogatott négyes döntőbeli legjobb játékosa a díjátadáson (balra Szpisják Zsolt, jobbra Benkő Tamás)
A szarvasi Furár Róbert (középen), a békési amatőrválogatott négyes döntőbeli legjobb játékosa a díjátadáson (balra Szpisják Zsolt, jobbra Benkő Tamás)

Címlapfotó:

A 7. TAVONT-sorozaton 2. helyet szerzett Békés vármegyei amatőrválogatott csapata (Cegléd, 2023. december 10.)
A Békés vármegyei amatőrválogatott hivatalosan delegált tagjai a 7. TAVONT négyes döntőre (Cegléd, 2023. december 9-10.)
A Békés vármegyei amatőrválogatott hivatalosan delegált tagjai a 7. TAVONT négyes döntőre (Cegléd, 2023. december 9-10.)
Az MLSZ Békés Vármegyei Igazgatóság címere
Az MLSZ Békés Vármegyei Igazgatóság címere

Megosztás:

Friss hírek

Támogatás

Legyen részese ennek az egyedülálló sport újságnak és támogassa munkánkat!
Legfrissebb hírek
Hasonló hírek

Heti összefoglaló

Szeretne naprakész lenni a hét eseményeivel? Iratkozzon fel heti összefoglaló emailre!