Ma Csilla, Noémi névnapja van
Sportszelet jelenlegi logója.

TAVONT-visszatekintés, 5/5. rész: „Nagyon jó szívvel gondolunk vissza a ceglédi hétvégére”

Ötrészes sorozatunk záró fejezetéhez érkeztünk: az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság által 2023. december 9-10-én Cegléden, a verseny 2013 óta íródó történetében hetedik alkalommal megrendezett TAVONT (Területi Amatőrválogatottak Országos Nagypályás Tornája) négyes döntő résztvevőinek – Baranya (1. helyezett), Békés (2.), Győr-Moson-Sopron (3.) és Borsod-Abaúj-Zemplén (4.) vármegyei amatőrválogatottak vezetői és játékosai révén megfogalmazott – összefoglaló nyilatkozatai után az alábbiakban a finalista területi igazgatóságok, valamint a szervező igazgatóság irányítójának gondolatait közöljük.
A 7. TAVONT négyes döntőn érintett MLSZ területi igazgatók Cegléden 2023. december 9-én (jobbról): Horváth László (Győr-Moson-Sopron vármegye), Bogyay Zoltán (Baranya vármegye), Szpisják Zsolt (Békés vármegye) és Benkő Tamás (Pest vármegye)
A 7. TAVONT négyes döntőn érintett MLSZ területi igazgatók Cegléden 2023. december 9-én (jobbról): Horváth László (Győr-Moson-Sopron vármegye), Bogyay Zoltán (Baranya vármegye), Szpisják Zsolt (Békés vármegye) és Benkő Tamás (Pest vármegye)

BOGYAY ZOLTÁN területi igazgató (MLSZ Baranya Vármegyei Igazgatóság): – A regionális döntőből magabiztos játékkal és kiemelkedő egyéni, valamint csapatteljesítménnyel jutott válogatottunk az országos négyes döntőbe. A gárda mérkőzésről mérkőzésre javult, egyre jobb és magabiztosabb lett. Az országos döntő első mérkőzése kifejezetten magas színvonalú játékot hozott Győr-Moson-Sopron ellen, ahol két támadó szellemű együttes csapott össze, melyből Baranya válogatottja jött ki jobban. A mérkőzés vége feszültre sikerült, mert 3–0-s vezetésünknél az ellenfél az utolsó öt percben kettő gólt lőve izgalmassá tette a hajrát. A döntőben is nagyon sok energiát kellett mozgósítaniuk a játékosoknak a siker érdekében. A csapat játékán érződött az előző napi nehéz mérkőzés, kicsit fáradtan kezdte a mérkőzést és a játék kezdetben ideges volt, de az első gól után lenyugodtak a játékosok és onnan már a korábbi teljesítményt nyújtották, így egy erős Békés vármegye ellenében lett a végső siker Baranyáé. A statisztika – úgy gondolom – önmagáért beszél: 5 győzelem, 1 döntetlen, 11–3-as gólkülönbség.
Mind a régiós, mind az országos döntőben kiváló szervezést tapasztaltunk. Véleményem szerint a megye legjobb amatőr labdarúgóinak seregszemléjén minden résztvevő – legyen az játékos vagy vezető – azt érezte, hogy a honi amatőr labdarúgás kiemelt versenyén, ünnepén van jelen. A szervezők mindent megtettek azért, hogy a résztvevőknek profi körülményeket biztosítsanak, igazgatóságunk pedig mindent elkövetett annak érdekében, hogy ezen a tornán a Baranyai amatőrválogatott tagjai profinak is érezhessék magukat.
Baranya amatőrválogatottja az eddigi tornákon egészen elképesztően teljesített. A mieink a hét kiírásból harmadik alkalommal végeztek az élen – a vármegyék közül a legtöbbször –, a legutóbbi öt kiírás alatt négy finálét játszva. A mostani diadal eredményeképpen Baranya képviselheti az MLSZ-t és a magyar amatőr labdarúgó-társadalmat az UEFA Régiók Kupája következő kiírásán. Baranya válogatottjába kilenc egyesület adott játékost, érdekesség, hogy a területi II. osztályból is több labdarúgó volt részese a győzelemnek. A siker kulcsa a csapategység volt, amire a folytatásban is lehet építeni.
Érdekesség, hogy bár korábban már két alkalommal végzett Baranya az országos döntőben az élen, az együttesnek eddig még nem volt lehetősége megmérettetni magát a nemzetközi színtéren. Ennek oka, hogy a 2015. évi kiírás értelmében az UEFA Európai Régiós döntőjében Magyarországot a Kelet- és Nyugat-magyarországi amatőrválogatott között vívott ki-ki mérkőzés győztese képviselte – és ott sajnos veszítettünk. A 2019. évi győzelmet követően már tudtuk, hogy Németország lesz az UEFA Régiós Kupa selejtezőtornájának a helyszíne, azonban a COVID-helyzet miatt a tornát nem rendezték meg. A fentiek tükrében talán még inkább érthető, hogy már mindenki nagyon várja az európai régiós négyes tornát, ahol török, a szlovén és a san marinói amatőrválogatott lesz az ellenfelünk. Úgy gondoljuk, hogy a régiós elsőséget követően az országos torna megnyerése csak a második lépés volt az úton, célunk az UEFA-tornán a csoportgyőzelem és a továbbjutás.
A siker az egyetemes baranyai labdarúgás sikere. Ide tartoznak a vármegyei futballklubok játékosai, vezetői, edzői, a csapat mellett egyéb feladatokat ellátó emberek és az igazgatóság munkatársai egyaránt. Az igazgatóság Facebook-oldalára küldött üzenetek, gratulációk nagy száma is azt mutatta, hogy nagyon sokan büszkék arra, hogy a baranyai amatőr játékosok ilyen szép eredményt értek el.

Szpisják Zsolt területi igazgató (balra) és Csizmadia Imre, a Békés vármegyei amatőrválogatott csapatvezetője
Szpisják Zsolt területi igazgató (balra) és Csizmadia Imre, a Békés vármegyei amatőrválogatott csapatvezetője

SZPISJÁK ZSOLT területi igazgató (MLSZ Békés Vármegyei Igazgatóság): – Békés vármegye első alkalommal jutott be a négyes döntőbe, így maximálisan elégedettek vagyok a csapat szereplésével. Emellett sajnálom a kihagyott lehetőséget, hiszen minden esélyünk megvolt arra, hogy megnyerjük a 2023-as tornát.
Köszönettel tartozom a vármegyei klubok vezetőinek, edzőinek, valamint a keretet alkotó játékosoknak, hiszen a bajnokságot követően, a kevésbé ideális körülmények ellenére is első szóra a válogatott rendelkezésére álltak.
Remélem, a jövőben megtaláljuk a lebonyolítás azon legoptimálisabb formáját, amely még rangosabbá tudja tenni ezt a tornát, hiszen ezeknek a játékosoknak aktuálisan ez jelenti pályafutásuk legnagyobb lehetőségét. Vármegyei vezetőként – igazgató kollégáimmal együtt – igyekszünk megteremteni a lehető legjobb körülményeket, ellenben az időjárás viszontagságaival meg kell küzdenünk.
Gratulálok a győztes baranyai csapatnak és sok sikert kívánok nekik az UEFA Régiók Kupája küzdelmeihez!

A díjátadás előtt (balról) Horváth László (az MLSZ Győr-Moson-Sopron vármegyei igazgatója), Réfi Gábor (az MLSZ Baranya vármegyei társadalmi elnöke) és Szpisják Zsolt
A díjátadás előtt (balról) Horváth László (az MLSZ Győr-Moson-Sopron vármegyei igazgatója), Réfi Gábor (az MLSZ Baranya vármegyei társadalmi elnöke) és Szpisják Zsolt

HORVÁTH LÁSZLÓ területi igazgató (MLSZ Győr-Moson-Sopron Vármegyei Igazgatóság): – A saját rendezésű, gyirmóti régiós TAVONT-tornánkon válogatottunk ügyes játékkal vívta ki az országos négyes döntőbe jutást – a régiós siker megérdemelt volt. Következő célként az országos négyes döntőn való minél jobb eredmény elérését tűztük ki. A fiúk kellő alázattal futballoztak Cegléden, de a sorsolás nem kedvezett: a végső győzelemre esélyes baranyai csapat nem hazudtolta meg jó hírét, remekül futballozott ellenünk az elődöntőn. Ennek ellenére a második félidőben sikerült megszorítanunk őket, amire büszkék lehetünk. A „kisdöntőben” elért győzelem után elégedettek voltunk a harmadik hellyel. És bár együttesünk „csak” a 3. helyet szerezte meg, ennek ellenére valamennyien sok élménnyel és tapasztalattal gazdagodtunk.
Jó volt látni, hogy a torna előtt beharangozó hírek kerültek a közösségi oldalakra, a tornáról saját TAVONT-kiadványt készített a szervező igazgatóság rengeteg érdekes kimutatással, információval, bemutatva a résztvevő gárdákat. Élő közvetítés során lehetett követni a mérkőzéseket az interneten, ami ugyancsak értékes paramétere volt a rendezvénynek. A Pest Vármegyei Igazgatóság munkatársai ideális körülményeket teremtettek a két nap folyamán. Tiszta, rendezett létesítmény fogadta a csapatokat, zökkenőmentes volt a lebonyolítás, abszolút profi szinten teljesített mindenki. Köszönjük a szervezők belefektetett idejét és energiáját – nagyon jó szívvel gondolunk vissza a ceglédi hétvégére.

20231210 Baranya Bacs 0033

SAJTI VIKTOR területi igazgató (MLSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Igazgatóság): – Sikerrel vettük az „akadályokat” a torna selejtezőjében; mi hagyományosan a szabolcsi amatőrválogatottal vívunk szoros harcokat a továbbjutásért, azonban az idén úgy alakult, hogy mire egymással kerültünk szembe, nekünk már egy döntetlen is elég lett volna a továbbjutáshoz. Természetesen nem a döntetlenre játszottunk, de rajtuk volt nagyobb kényszer a mérkőzés három pontjának megszerzéséért. A mérkőzés gólnélküli döntetlennel zárult, így az utolsó forduló előtt már biztos volt a továbbjutásunk, és ezzel [2014: Makó és 2017: Pécs után – A szerk.] harmadik alkalommal kerültünk az országos négyes döntőbe.
Sajnos személyesen Cegléden sem tudtam jelen lenni, de az élő internetes közvetítésnek köszönhetően minden mérkőzést végig nézhettem. Az a képernyőn át is jól látszott, hogy az időjárási körülmények koránt sem ideálisak, a jövőben a torna lebonyolításának átalakításánál erre alternatív javaslatokkal kell, hogy éljünk. A helyi – Pest vármegyei – szervezés remek volt, a pályát a körülményekhez képest játékra alkalmas állapotban vehették birtokba a csapatok mindkét napon, a szállás, étkezés és egyéb felételek mind maximálisan a válogatottak kényelmét, komfortérzetét erősítették, így mindenki a kitűzött célra koncentrálhatott.
Ami a sajátjaink szereplését illeti, sajnos a szombaton lejátszott mérkőzésen a kiállítás megpecsételte a sorsunkat, a labdarúgásban ez benne van, évekig lehetne vitatkozni azon, hogy jogos volt-e vagy csak sárgát ért az eset – a szabálytalanság ténye nem vitatható, a játékvezető döntött, nincs is miről beszélni. Egyórányi emberhátrány kiveszi a pályán lévők erejét, és bizony a fiúkat láthatóan meg is fogta a kiállítás. A szakmai stábbal utólag értékelve talán a keret lehetett volna erősebb, 4-5 olyan játékos nem tudott eljönni a válogatottba, akiknek érződött a hiánya, sajnos a sérülések az őszi szezon végén gyakoriak, ez ellen nem tehetünk semmit… Gratulálok a labdarúgóknak a tisztes helytállásért és kitartásért, két év múlva nekifutunk újra… Mind a négy döntős csapatnak gratulálok, nagyon izgalmas mérkőzéseket lehetett látni, a szervezés remek volt, a pontos nézettségi adatokról még nem hallottam, de biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan szurkolták végig a mérkőzéseket online módon is.

Benkő Tamás, az MLSZ Pest vármegyei igazgatója a sajtószobában (Cegléd, 2023. december 9.)
Benkő Tamás, az MLSZ Pest vármegyei igazgatója a sajtószobában (Cegléd, 2023. december 9.)

BENKŐ TAMÁS területi igazgató (MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság): – Gratulálok az országos döntőbe jutó és ott egytől egyig – pontosabban: egytől négyig – derekasan helytálló amatőrválogatottaknak; és elismerésemet fejezem ki ezúton is valamennyi, az előzetes szervezésben és a helyszíni lebonyolításban kifogástalanul teljesítő kollégámnak, a kifogástalan körülményekért a ceglédi klubvezetőknek, a mérkőzések internetes közvetítéséért a Nógrádifutball.hu-nak, valamint a megszokottan remek fotókért Sipos Hajnalkának. Köszönöm továbbá a két NB I-es szakvezető, Horváth Dávid és Márton Gábor szakkommentátori közreműködését is – extra motivációt jelentett a labdarúgóknak az ő jelenlétük.
Elismerésem a háromszoros országos bajnok Baranya amatőrválogatottjának, sok sikert kívánok nekik az UEFA Régiók Kupája selejtezőtornájához! A baranyaiak teljesítménye fantasztikus, az utóbbi 5 sorozatból 4-szer jutottak el a végső döntőig, amiből hármat megnyertek. Kicsit „hazabeszélve” hadd rögzítsem: e négy fináléja közül az egyetlen, amelyen Baranya alulmaradt, éppen Pest vármegye ellen zajlott 2022 februárjában.
Külön köszönöm a sportszakemberek – játékvezetők, játékvezető-ellenőrök – delegálására vonatkozó kérésemet első szóra teljesítő területi szintű játékvezetői bizottsági elöljárók együttműködését. Az ő nyitott, pozitív hozzáállásuk és a mérkőzésekre az ország különböző pontjairól érkező játékvezető-párosok szemében látott csillogás visszaigazolta elképzelésem helyességét: az amatőr labdarúgó-társadalom sokkal fontosabb annál, minthogy a legmagasabb szintű rendezvénye mindössze 4-5 igazgatóságot érintsen. Részvételükkel ugyanis nem csak a pályára lépő négy, hanem sorsolás útján további tizenegy – meccsenként kettő-kettő játékvezető és egy-egy ellenőr – területi igazgatóság lehetett aktív, közvetlen résztvevője a TAVONT-döntőnek. Ezen sportpolitikai szempont volt az egyik fő célja a rendezésünknek. Éppen ebből kiindulva, a nyitottságot preferálva, a sportágon belüli kapcsolatok kiszélesítését támogatva – és nem utolsó sorban a versenysemlegességet biztosítva – magam azon az állásponton vagyok, hogy a játékvezető-küldést régión kívülre kell kiterjeszteni már a selejtezőkben is.
Ami a versenysorozat lebonyolítását illeti, itt, ezen a fórumon is kötelességemnek érzem hangot adni abbéli véleményemnek, hogy az elmúlt évtizedben megrendezett hét sorozat tapasztalatai után itt az ideje némi reformnak. Erről területi igazgató kollégáimmal és az amatőr bizottság tagjaival tavaly ősszel már hosszasan, vitát sem nélkülözve egyeztettünk; bízom benne, hogy hamarosan konszenzusra jutunk, hiszen a cél közös, egy és oszthatatlan – az amatőr labdarúgás érdekeinek szolgálata.
Hogy mikre gondolok? Az amatőrválogatottak mérkőzései – mind a húszra gondolok, nem csak a legjobb négyre – sokkal több nézőt érdemelnek, ezért és a hideg idő általi fokozott sérülésveszély miatt is kell ideálisabb időpontot találnunk a tornának a versenynaptárban, akár például szezon közben, válogatott szünetet beiktatva. Át kell gondolni a lebonyolítást is, hogy ne mindig ugyanazokkal az ellenfelekkel játszanak az együttesek a selejtezőkben, nem beszélve az olyan, apróságnak tűnő, de mégis alapvetőnek vélt szabályokra, hogy a tornákra nevezhető 22 játékos közül mindegyiket lehessen nevezni a mérkőzésekre és több játékos cseréjét tegyük lehetővé a jelenleginél. Sőt: érdemes volna az alsó korhatárt lejjebb vinni, és akár 16 éves kortól lehetőséget adni a részvételre.
Vallom: a labdarúgásnak amatőr szinten is meg kell adni azt a figyelmet, odafigyelést, profizmust, amit ez a szint is megérdemel. Itt azért egytől egyig kiváló futballisták, jó csapatok és felkészült szakemberek jelennek meg, akárhogyan is nézzük, a TAVONT-on a honi amatőr labdarúgás krémje képviselteti magát. Ezért szerveztünk sajtótájékoztatót, élő közvetítést, szakértőket, ezért készítettünk számtalan érdekes statisztikát, ezért játszottuk le a helyosztók előtt a Himnuszt – amatőr szinten is profi körülményeket igyekeztünk biztosítani.
Végezetül: a tízéves jubileum kapcsán, a történeti hűség kedvéért szeretném megemlíteni, hogy a területi amatőrválogatottak országos nagypályás tornája 2013-ban dr. Barczi Róbert sportigazgató, akkori szabolcsi megyei igazgató kezdeményezésére indult el. Próbáltuk továbbfejlesztve, tökéletesítve méltóképpen ápolni ezt a hagyományt – a temérdek hozzám eljutó elismerő, dicsérő, jóleső visszajelzésből úgy tűnik, ebből a szempontból nem lehetek elégedetlen.

(Fotók: facebook.com/pmlsz; Sipos Hajnalka)

Megosztás:

Friss hírek

Támogatás

Legyen részese ennek az egyedülálló sport újságnak és támogassa munkánkat!
Legfrissebb hírek
Hasonló hírek

Heti összefoglaló

Szeretne naprakész lenni a hét eseményeivel? Iratkozzon fel heti összefoglaló emailre!