Ma Csilla, Noémi névnapja van
Sportszelet jelenlegi logója.
Játékosrangsor, Pest vármegyei II. osztály, Északi csoport, 2023 ősze

JÁTÉKOSRANGSOR, II. osztály, Északi csoport: Czakó Gergő csapattársai előtt végzett az élen

A félévenként közölt játékosrangsoroknak 2003 óta hosszú-hosszú éveken át komoly hagyománya volt lapunk, a Sportszelet közép-magyarországi regionális sportlap nyomtatott kiadásának hasábjain. Az elmúlt években online platformunkon (facebook.com/sportszelet.online/) közöltük hasonló összeállításainkat, így ezt a hagyományunkat idén is folytatva elkészítettük a Pest vármegyei I. és II. osztályú játékosrangsorunkat a 2023/2024-es évad őszi idényére vonatkozóan. Másodikként a Pest vármegyei II. osztály, Északi csoport futballistáinak teljesítményét vizsgáltuk meg tüzetesebben. A rend és a történeti hűség kedvéért jegyezzük csak meg, hogy a labdarúgók osztályzatait a hétvégi fordulókat követően saját edzőik adják.

Ezúttal is csak azok a futballisták kerülhettek be a végleges rangsorba, akik csapatuknak a vizsgált időszakra eső bajnoki találkozóinak több mint a felén, azaz minimum nyolc találkozón értékelhető teljesítményt nyújtottak, és akiknek mérkőzésenként nem kevesebb, mint 30 percet kellett a pályán eltölteniük az adott fordulóbeli összecsapásukon ahhoz, hogy osztályzatot kapjanak. Itt szeretnénk megemlíteni, hogy a Maglódnak, a Váchartyánnak, a Kistarcsának és a Tahitótfalunak csak 14 mérkőzése volt az ősz folyamán, ugyanis míg előbbi két együttes egymás elleni összecsapása elmaradt a ’Hartyán lemondása miatt, addig utóbbi kettő február 17-én pótolja be az egymás közti csörtét. Fontos megjegyezni, hogy a „nullás” osztályzatok nem számítanak bele az értékelhető mérkőzésszámba, azok tehát nem rontják az átlagot, ugyanakkor beleszámítanak a „valamennyi pályára lépés” közé.

 

Ahogyan az lenni szokott, most is készültünk néhány statisztikai adattal a Pest vármegyei II. osztály, Északi csoportjának 2023/2024. évi őszi idénye játékosrangsorának számtengeréből – a teljesség igénye nélkül. Lássuk!
– Összesen 410 labdarúgó lépett pályára az eddig lejátszott mérkőzéseken, közülük pedig 202 játékos szerepelhet a játékosrangsorban, ugyanis ők feleltek meg annak a kritériumnak, hogy legalább nyolc értékelhető összecsapást tudjanak felmutatni;
– A legtöbb játékost felvonultató együttes a 2022/2023. évi Pest megyei III. osztály, Északi csoportjának bajnoka, a másodosztályba frissen feljutó Fortuna-Kismaros, hiszen Verebes Gergő vezetőedző 33 játékost szerepeltetett. E szempontból a csoport másik „véglete” a tabellán negyedik helyet elfoglaló Dunakanyar-Szentendre, ugyanis Andrási Zoltán vezetőedző kezei alatt mindössze 20-an léptek pályára az ősz folyamán;
– A fentebb már említett két találkozó (Maglód-HelloParks – Váchartyán, illetve Kistarcsa – Tahitótfalu) kivételével minden mérkőzést lejátszottak, így mindösszesen 118-szor hangzott el a kezdő sípszó 2023. augusztus 12. napjától egészen december másodikáig;
– Három gól híján félezer, tehát egész pontosan 497 gól született a lejátszott csörtéken, ez 4,2-es gólátlagot jelent meccsenként. Külön érdekesség, hogy szinte minden minutumban betaláltak a játékosok, ez alól kivétel a 2. és a 83. perc;
– Nem mehetünk el szó nélkül a büntetőlapok mellett sem: 586-szor mutattak fel a játékvezetők színes lapokat, melynek a megoszlása 548 sárga és 38 darab piros. A képzeletbeli fair play-lista élén a Piliscsaba áll, ugyanis ők gyűjtötték be a legkevesebb színes lapot, számszerileg 27-et (23 sárga, 4 piros). E lista végén jelenleg az Ecser helyezkedik el, akik 46 kártyát „szereztek” (41 sárga és 5 piros). Amennyiben nem csapatszinten, hanem játékosokra levetítve nézzük ezen statisztikákat, akkor a legtöbb sárga lapot a tavaly még Váchartyánon, most pedig már a Valkónál futballozó Grezner Dávid szerezte (8). A piros lapok tekintetében hármas holtverseny jelentkezik a kistarcsai Bákai Balázs, a péceli Palotai Jonatán és a mogyoródi Pásztor László között – valamennyiüknek kétszer kellett a hármas sípszót megelőzően elhagyniuk a játékteret…;
– A mögöttünk hagyott idényben pályára lépő 410 játékos az elsődleges csapatrészek alapján a következőképpen oszlik meg: 36 kapus, 134 védő, 159 középpályás és 81 támadó.

Hamvas Balázs (Pécel), az ősz legjobbja a kapusok között a Pest vármegyei II. osztály, Északi csoportjában (2023/2024.)
Hamvas Balázs (Pécel), az ősz legjobbja a kapusok között a Pest vármegyei II. osztály, Északi csoportjában (2023/2024.)

A négy fő csapatrészben (kapus-, védő-, középpályás- és támadóposzton) az edzők osztályzatai alapján legjobb teljesítményt nyújtó focistákat kicsit tüzetesebben is megvizsgáltuk, íme az eredmény:

1.) Kapusrangsor
Két hálóőr van a mezőnyben, akik együttesük valamennyi mérkőzésén pályára is léptek, a Maglód-HelloParks 22 esztendős hálóőre, Schritt Martin, illetve a Pécel 37 éves kapuőre, Hamvas Balázs. Utóbbi került listánk élére, aki egyébként az összesített rangsorban is az előkelő 9. helyet foglalja el. Érdekesség, hogy 2014-től a Pécelt erősítő „portás” csak egyszer kapott úgy szerepet az aktuális bajnoki találkozójukon, hogy a kispadon, és nem a gólvonalon kezdett, éppen a Maglód ellen, ám a kezdőkapus – Palotai Jonatán – kiállítása miatt az 53. percben mégis pályára kellett lépnie. A képzeletbeli dobogó második fokára a csömöri Kiss Tamás ért oda, aki kilencszer lépett pályára – mindannyiszor kezdőként – az ősz folyamán. A pódium legalsó fokán a majdnem hibátlan idényt futó Pomáz-ICO hálóőre, Inczédy Gergely áll, aki négy évnyi „távollétet” követően immáron harmadik éve erősíti ismét a pomázi gárdát.

Molnár Bence (Csömör), az ősz legjobbja a védők között a Pest vármegyei II. osztály, Északi csoportjában (2023/2024.)
Molnár Bence (Csömör), az ősz legjobbja a védők között a Pest vármegyei II. osztály, Északi csoportjában (2023/2024.)

2.) Védőrangsor
Egy baloldali bekk végzett a védőrangsor pole-pozíciójában, méghozzá a Csömör 22 éves futballistája, Molnár Bence. A korábban Vácon, Újpesten és a REAC-nál is megfordult játékos harmadik szezonját tölti a Pest vármegyei együttesnél, eddig egy 5. és egy 4. helyet zsebelt be a II. osztály, Északi csoportjában. Mint korábban, idén is megvan rá a sanszuk, hogy a dobogón végezzenek, tavasszal kiderül! A második és a harmadik helyen ugyanolyan átlaggal szerepel a csömöri Kunz Dániel és a pomázi Sármán Péter, ám egyel több pályára lépésének köszönhetően előbbi, a Csömör jobb bekkjének nyakába került a képzeletbeli őszi ezüstérem ebben a „vetélkedésben”. Sármán Péter számára a kiváló félszezon válogatott meghívót is ért, ugyanis Győri Zoltán – aki egyébként a Pomáz-ICO vezetőedzője – meghívta a belső védőt a Pest vármegyei amatőrválogatottba, aki a december 2-3. között megrendezett gyulai amatőrválogatotti selejtezőtorna két találkozóján is lehetőséghez jutott.

Egyed Gábor (Csömör), az ősz legjobbja a középpályások között a Pest vármegyei II. osztály, Északi csoportjában (2023/2024.)
Egyed Gábor (Csömör), az ősz legjobbja a középpályások között a Pest vármegyei II. osztály, Északi csoportjában (2023/2024.)

3.) Középpályásrangsor
A középpályásoknál csömöri uralom az első három helyen: a leginkább védekező középpályásként szereplő Egyed Gábor két csapattársát, Krizsán Györgyöt és Siskó Manót tudta megelőzni teljesítménye és az edzői értékelés alapján. A 19 éves Egyed Gábornak mindösszesen az első idénye a már említett együttesnél: láthatóan rögtön be tudott illeszkedni és meggyőző produkcióval rukkolt elő a 14 lejátszott összecsapásán, melyeken rendre a kezdő tizenegyben kapott helyet. Mondhatni a rangsorban is jól kiegészítik egymást a csömöri futballisták, hiszen míg Siskó Manót leggyakrabban a középpálya támadó szekciójában foglalkoztatták, addig Krizsán György a védekező szerepkört töltötte be. Talán ennek a triónak is köszönheti a Csömör, hogy a bajnokság harmadik legkevesebbszer kapituláló együttese lett az őszi idény folyamán.

Czakó Gergő (Csömör), az ősz legjobbja a támadók között a Pest vármegyei II. osztály, Északi csoportjában (2023/2024.)
Czakó Gergő (Csömör), az ősz legjobbja a támadók között a Pest vármegyei II. osztály, Északi csoportjában (2023/2024.)

4.) Támadórangsor
Már-már nem is meglepő: e rangsor is csömöri játékossal kezdődik, sőt a támadóknál is teljes dominancia alakult ki a mezőnyt illetően. Ebből adódik tehát, hogy a góllövőlista éllovasai– a valkói Zámbó Tibor és a maglódi Kolozsvári László – nem tudták beverekedni magukat a támadórangsor első három helyének egyikére sem. Az első pozíciót a 20 éves Czakó Gergő foglalja el, aki a gárda húzóemberének mondhatja magát a maga 13 találatával, mellyel természetesen vezeti a házi góllövőlistát. Érdemes megemlíteni: valamennyi rangsor dobogósai közül egyedül ő érdemelt – legalább egyszer – 10-es osztályzatot. A felnőttek között a második idényét töltő baloldali támadó csapata minden mérkőzésén rendelkezésre állt, meg is hálálta a bizalmat: négy olyan összecsapás is volt, amikor duplázni tudott. Csakúgy, mint a házi góllövőlistán, a támadórangsorban is Dencz Dávid, illetve Szanyó Dániel követi Gergőt. Dávidról mindenképpen érdemes tudni, hogy nyolc bajnoki találata mellett 13 találatot jegyez a Pest Vármegyei Kupában is, amit ráadásul mindössze két (!) mérkőzésen termelt. Az Újpestnél és a Vasasnál nevelkedett 27 esztendős Szanyó Dánielnek ez a negyedik szezonja Csömörön, s eddig mindig szerzett minimum 10 bajnoki gólt – erre most is jó esély mutatkozik, hiszen már hatszor volt eredményes a jelenlegi kiírásban.

Vessünk egy apró pillantást a tréneri statisztikákra is, kiváltképp a büntetőlapokra.

A 16 (játékos-)edző közül öten még semmilyen szankcionálást nem kaptak az elmúlt fordulók alatt: Peszmeg Dávid (Ecser), Fejes Attila (Isaszeg), Verebes Gergő (Fortuna-Kismaros), Győri Zoltán (Pomáz-ICO), Szira Attila (Valkó). Ebből adódóan a többi szakembert már minimum egy alkalommal szankcionálták a játékvezetők, sőt ketten – Lába Csongor (Kistarcsa) és Rob Kornél (Vác-Deákvár) – már azzal is szembesülhettek, hogy idő előtt kellett elhagyniuk a technikai zónát.

Ami a sárga lapokat illeti, ott a Dunakanyar-Szentendre vezetőedzője, Andrási Zoltán van az élen, ugyanis már négyszer mutatták fel neki a sárga cédulát a 15 forduló alatt. Érdemes megjegyezni, hogy Tahitótfalun játékos-edző irányítja a gárdát, méghozzá Szijj Krisztián, akit ötször szankcionáltak már a játékvezetők, viszont mindannyiszor a játéktéren.

Összesítve: ha a technikai zónában felmutatott színes lapokat vesszük alapul, akkor összesen 16 sárga és 2 piros kártyát „szereztek” a II. osztály, Északi csoportjának vezetőedzői az ősz folyamán.

A 2023/2024-es őszi idény álomcsapata a II. osztály, Északi csoportban

A bajnokságban szereplő 16 együttes vezetőedzőjétől előzetesen bekértük írásban az összes olyan játékos posztját, akik az őszi idényben pályára léptek. Amatőrökről lévén szó, előfordulhat, hogy egy-egy labdarúgó több poszton is bevethető, de a beérkezett válaszok – és alapjában véve az osztályzatok rangsora – alapján elkészítettük a pontvadászat első felének álomcsapatát.

Itt szeretnénk megjegyezni, hogy mivel a játékosrangsor élmezőnyét többnyire csömöri futballisták alkotják – ahogy a felvezetőben is jeleztük: a labdarúgók osztályzatait a hétvégi fordulókat követően saját edzőik adják –, ezért próbáltuk úgy összeállítani az álomcsapatot, hogy lehetőleg minél több klub játékosai is szerepelhessenek ebben a felállásban, emellett pedig valamelyest a szerkesztői szubjektivitás is közrejátszott. A talán nem annyira megszokott 3-2-2-3-as összeállítást tartottuk a legmegfelelőbbnek. Természetesen Hamvas Balázs nevével kezdődik az „álom” tizenegy. A védelem szélein csömöri játékosok találhatóak, bal oldalon Molnár Bence, míg jobbon Kunz Dániel, közöttük pedig az a Sármán Péter, aki decemberben meghívót kapott a Pest vármegyei amatőrválogatott keretébe. A két védekező középpályás Egyed Gábor és Kövesdi Attila, előttük pedig kicsit támadóbb szerepkörben Tóbiás Bálint és Dalkó Dominik szerepel. A támadótrió összesen 38 gólon osztozik, a rangsorban élen álló Czakó Gergő, csapattársa Dencz Dávid és a góllövőlistát 17 találattal vezető Zámbó Tibor kapott helyet e csapatrészben.

A 2023/2024-es őszi idény álomcsapata a II. osztály, Északi csoportban:
Hamvas Balázs (Pécel) – Molnár Bence (Csömör), Sármán Péter (Pomáz-ICO), Kunz Dániel (Csömör) – Egyed Gábor (Csömör), Kövesdi Attila (Isaszeg) – Dalkó Dominik (Tahitótfalu), Tóbiás Bálint (Piliscsaba) – Czakó Gergő (Csömör), Dencz Dávid (Csömör), Zámbó Tibor (Valkó).

Játékosrangsor, Pest vármegyei II. osztály, Északi csoport, 2023 ősze

Megosztás:

Friss hírek

Támogatás

Legyen részese ennek az egyedülálló sport újságnak és támogassa munkánkat!
Legfrissebb hírek
Hasonló hírek

Heti összefoglaló

Szeretne naprakész lenni a hét eseményeivel? Iratkozzon fel heti összefoglaló emailre!