Ma Lenke névnapja van
Sportszelet jelenlegi logója.
Sipi, a 17. Országos Sípmester Fesztivál logója

Tizenhetedik alkalommal csapnak össze a sípmesterek

2024-ben Veszprém vármegye lesz a helyszíne a 17. Országos Sípmester Fesztivál kispályás labdarúgótornának, ahol mind a húsz területi igazgatóság – a tizenkilenc vármegye és a főváros – játékvezető-válogatottja megmutathatja e szép játékból való gyakorlati felkészültségét. A Pest vármegyei sporik pénteken indulnak útnak, szombaton pedig – akárcsak vetélytársaik – négy csoportmérkőzésen vívhatják ki a vasárnapi felsőházba jutást. Tavaly ez Szegeden – hosszú évek után először – sikerült nekik, akkor végül az ötödik helyen végeztek.

Idén kereken tíz esztendeje annak, hogy az MLSZ Pest Megyei Igazgatóság – Budakalászon és Szentendrén – adott otthont ennek a hagyományos (akkor kilencedik alkalommal megrendezett) és patinás sorozatnak, sőt: elsőként Pest megyének sikerült az a bravúr, hogy rendezőként meg is nyerje a tornát. (Ez aztán 2017-ben Vas megyének is sikerült, azóta senki másnak).

2014. január 12-én máig felejthetetlen fináléban az ősi rivális Budapesti játékvezető-válogatott ellen Oláh Gábor két remekbe szabott találatával győzött Pest megye 2–0-ra.

Edzőmérkőzés után a Pest vármegyei játékvezető-válogatott

Szűkebb pátriánk játékvezető-válogatottja az idei sorozatra Jakab Árpád, az MLSZ Pest vármegyei játékvezetői bizottsága alelnökének irányításával november végen kezdte meg a felkészülést. Ennek kapcsán magát a „játékos-edzőt” kérdezte honlapunk, aki az alábbiakat mondta el:
– Összesen öt alkalommal találkozott a bővebb keret, 1-1 edzőmérkőzést játszottunk Komárom-Esztergom, valamint Fejér vármegyei sportbarátainkkal. Idén az Országos Sípmester Fesztiválra – a korábbi évektől eltérően – több futsalszabály is bekerült a versenykiírásba, amelyekre igyekeztünk felkészülni. Együttesünk nagy részét országos és vármegyei I. osztályú kerettag játékvezetők alkotják, azonban sikerült három fiatal talent-játékvezetőt is beépítenünk a csapatba. Tavaly a felsőházba jutottunk és végül az 5. helyen végeztünk, idén hasonló célokkal vágunk neki a viadalnak. Bár kétnapos labdarúgótornáról beszélünk és szeretnénk a legjobb eredményt elérni, azonban ez a rendezvény a játékvezetők közötti sportbarátságok ápolásáról is szól, hiszen évente ez az egy alkalmunk van arra, hogy az ország minden szegletéből találkozhassanak egymással a vármegyei játékvezető kollégák.

– Az edző a pályáról vagy csak a kispadról irányítja majd a Pest vármegyei „labdarúgó-játékvezetőket”?
– Mivel tavaly nyáron volt egy komolyabb vádlisérülésem, inkább nem kockáztatok, maradok a pálya szélén és onnan próbálok meg segíteni a fiúknak.

– Kik szorítanak majd a helyszínen az együttesnek?
– Úgy tudom, hogy Benkő Tamás területi igazgató szokásához híven idén is kíváncsi a csapat szereplésére, sőt a vasárnapi gálameccsen ezúttal is pályára fog lépni. Székely Ferenc elnök és Oláh Gábor elnökségi tag ezúttal nem tud a csapattal utazni, de az eredményeket természetesen folyamatosan figyelemmel követik majd. Liebhardt András futsaljátékvezető és -küldő kollégánk egészségügyi problémák miatt nem tarthat velünk, neki a csapat nevében ezúton is jobbulást kívánok.

 

Az idei Pest vármegyei játékvezető-válogatott delegációját az alábbi személyek alkotják:
Kapusok:
Muhari Gergő, Sinkovicz Dániel, Tóth Szabolcs.
Mezőnyjátékosok: Gindl Szabolcs, Jakab Árpád, Kveták Vilmos, Mákos Márk, Németh Gergely, Pálfi Bence, Porkoláb Ferenc, Székely Benedek, Tusa Zoltán.
Kísérők: Tamási Patrik (a tornára jelölt NB I-es futsaljátékvezető), Jakab Renáta, Varga András.

 

Pest vármegye az A-csoport tagja, ellenfelei a házigazda Veszprém, valamint Fejér, Heves és Tolna vármegye gárdája. A kvintett Veszprémben a Március 15. úti sportcsarnokban vívja csoportmérkőzéseit.

A mieink szombati (2024. január 6.) programja, 9:40: Pest – Tolna; 11:20: Veszprém – Pest; 13:00: Heves – Pest; 14:40: Pest – Fejér.

 

A címvédő Békés vármegye a C-csoportba került Baranya, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala vármegye társaságában.

Edzőmérkőzés után a Pest vármegyei játékvezető-válogatott
Edzőmérkőzés után a Pest vármegyei játékvezető-válogatott

Mint fentebb említettük, egy évtizeddel ezelőtt, 2014. január 11-12-én Budakalászon és Szentendrén az MLSZ Pest Megyei Igazgatóság szervezte a 9. Országos Sípmester Fesztivált. Íme a tíz évvel ezelőtti torna képei és a történések rövid szöveges összefoglalója:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.680781715311425&type=3

Érdekesség, hogy a 2014-es torna volt az első – és eddig alighanem az utolsó is… – az Országos Sípmester Fesztivál történetében, amikor az adatbankban nyomon lehetett követni valamennyi mérkőzés történéseit (eredmények, közreműködő játékvezetők, összeállítások, gólszerzők, színes lapok, tabella). A korabeli torna történései mai napig elérhetők:
https://adatbank.mlsz.hu/league/12/14/11490/1.html

Az akkori Pest megyei torna főszervezője, Benkő Tamás igazgató így emlékezett vissza a 2014-es rendezésre:
– 2013 végén sajnos még merőben unortodox megoldásnak számított, hogy ragaszkodtam ahhoz: a torna minden adata kerüljön fel az adatbankba. Nálunk Pest (vár)megyében a mérkőzéseken történtek valósághű rögzítése jóval korábbi hagyomány – bár inkább nevezem elvárásnak –, mint bárhol másutt. Sebtiben most végignéztem a 2014 óta rendezett 7 fesztivál adatbankos lenyomatát, és egy-két kivételtől eltekintve sajnos nem találtam meg még a tornák eredményeit sem, nemhogy az összeállításokat. Sajnos az amatőr labdarúgás legmagasabb szintű versenyén, a Területi Amatőrválogatottak Országos Nagypályás Tornáján sem mindenhol alap, hogy a kispadon helyet foglaló szakemberek neve megjelenjen a jegyzőkönyv publikus felületén… Szerintem ez nem helyénvaló, de hát nem vagyunk egyformák… Annak viszont nagyon örülök, hogy végre futsallabdával játsszák majd a meccseket, ehhez már a rendezvény előtt gratuláltam Finta Péter Veszprém vármegyei igazgató kollégámnak. A 2014-es tornán a játékvezetők még hallani sem akartak a futsallabdáról, pedig teremben sokkal inkább az szolgálja a színvonalas focit, mint a „pattogós”, hagyományos játékszer. És 2015 óta azt is jólesően tapasztalom, hogy a szervezők igényesebbnél igényesebb programfüzeteket adnak ki az esemény alkalmából, amelyben ugyancsak 2014, a Pest megyei torna óta évről évre feltüntetik az összes eddigi Országos Sípmester Fesztivál időpontját, helyszínét és győztesét.

Visszatekintő a 2023-as szegedi 16. Országos Sípmester Fesztiválra:
https://pest.mlsz.hu/hir/16.-orszagos-sipmester-fesztival-pest-megye-otodik-bekese-a-tornagyozelem

Sipi, a 17. Országos Sípmester Fesztivál logója
Sipi, a 17. Országos Sípmester Fesztivál logója

Megosztás:

Friss hírek

Támogatás

Legyen részese ennek az egyedülálló sport újságnak és támogassa munkánkat!
Legfrissebb hírek
Hasonló hírek

Heti összefoglaló

Szeretne naprakész lenni a hét eseményeivel? Iratkozzon fel heti összefoglaló emailre!