Ma Csilla, Noémi névnapja van
Sportszelet jelenlegi logója.
Játékosrangsor, Pest vármegyei II. osztály, Déli csoport, 2023 ősze (1/7.)

JÁTÉKOSRANGSOR, II. osztály, Déli csoport: Tóth Henrik első helye válogatott meghívót is ért

A félévenként közölt játékosrangsoroknak 2002 óta hosszú-hosszú éveken át komoly hagyománya volt lapunk, a Sportszelet közép-magyarországi regionális sportlap nyomtatott kiadásának hasábjain. Az elmúlt években online platformunkon (facebook.com/sportszelet.online/) közöltük hasonló összeállításainkat, így ezt a hagyományunkat idén is folytatva elkészítettük a Pest vármegyei I. és II. osztályú játékosrangsorunkat a 2023/2024-es évad őszi idényére vonatkozóan. Elsőként a Pest vármegyei II. osztály, Déli csoport futballistáinak teljesítményét vettük górcső alá. A rend és a történeti hűség kedvéért jegyezzük csak meg, hogy a labdarúgók osztályzatait a hétvégi fordulókat követően saját edzőik adják.

Ezúttal is csak azok a futballisták kerülhettek be a végleges rangsorba, akik a vizsgált időszakra eső bajnoki találkozóknak több mint a felén, azaz minimum nyolc találkozón értékelhető teljesítményt nyújtottak, és akiknek mérkőzésenként nem kevesebb, mint 30 percet kellett a pályán eltölteniük az adott fordulóban ahhoz, hogy osztályzatot kapjanak. Itt jegyeznénk meg, hogy a dobogóról éppen lecsúszó Tápióságnak és az ősszel hektikusan teljesítő Törökbálintnak ehhez csupán 14 alkalom állt rendelkezésére, mert az egymás elleni összecsapásukat a Törökbálint lemondta. Fontos megjegyezni, hogy a „nullás” osztályzatok nem számítanak bele az értékelhető mérkőzésszámba, azok tehát nem rontják az átlagot, ugyanakkor beleszámítanak a „valamennyi pályára lépés” közé.

 

Lássunk néhány statisztikai érdekességet a Pest vármegyei II. osztályú felnőtt labdarúgó-bajnokság, Déli csoport 2023/2024-es szezonja őszi idénye játékosrangsorának számtengeréből – a teljesség igénye nélkül:
– Összesen 389 labdarúgó lépett pályára az ősz folyamán a Déli csoportban, közülük pedig 208-an feleltek meg annak az elvárásnak, hogy legalább nyolc értékelhető találkozót tudjanak a hátuk mögött;
– Az őszi félszezonban a Dunaharaszti II. csapatában tudott bemutatkozni a legtöbb játékos a bajnokságban, szám szerint 31. Benkovics Attilának valamivel „könnyebb” dolga volt Alsónémedin, ott ugyanis sosem kellett keretet szűkíteni egy-egy fordulóra, hiszen az ősz folyamán összesen 18 labdarúgóra számíthatott a vezetőedző;
– A mögöttünk hagyott idényben pályára lépő 389 játékos az elsődleges csapatrészek alapján a következőképpen oszlik meg: 33 kapus; 127 védő; 148 középpályás; 81 támadó;
– A négy fő csapatrészben – kapus-, védő-, középpályás- és támadóposzton – legjobb teljesítményt nyújtó focistákat kicsit tüzetesebben is megvizsgáltuk, íme az eredmény:

Gerstenbrein Gábor (Újhartyán), az ősz legjobb kapusa a Pest vármegyei II. osztály, Déli csoportjában (2023)
Gerstenbrein Gábor (Újhartyán), az ősz legjobb kapusa a Pest vármegyei II. osztály, Déli csoportjában (2023)

1.) Kapusrangsor
A kor csak egy szám, már ami Gerstenbrein Gábort illeti, hiszen 43 évesen is csapata nagy hasznára van. Az összesített rangsor 16. helyezettje az ősz folyamán csupán egy mérkőzést hagyott ki, abban a fordulóban négy gólt kapott az Újhartyán. Érdekesség, hogy Gerstenbrein Gábor hiába nyújtott az ősszel kiegyensúlyozott teljesítményt, egyszer sem került be az aktuális forduló válogatottjába. A második helyet Simon Benedek szerezte meg, az Alsónémedi 24 esztendős hálóőre az egyetlen kapus a Déli csoportban, akire mind a 15 fordulóban kezdőként számított az edzője. Végezetül a képzeletbeli dobogó legalsó fokára az újonc Abony portása, Szabó Milán állhatott fel. A 30 éves kapus nyolc évig szüneteltette labdarúgó-pályafutását, tavaly az – akkor még harmadosztályú – Abonyhoz szerződött, ahol szezon végén ezüstérmet és feljutást ünnepelhetett.

Delea Zsombor (Újhartyán), az ősz legjobbja a védők között a Pest vármegyei II. osztály, Déli csoportjában (2023)
Delea Zsombor (Újhartyán), az ősz legjobbja a védők között a Pest vármegyei II. osztály, Déli csoportjában (2023)

2.) Védőrangsor
Kevés „megye-kettes” futballista mondhatja el magáról, hogy van közös meccse Böde Dániellel, azonban Delea Zsombor közéjük tartozik. A 23 éves jobboldali védő az elmúlt két szezont már az Újhartyánnál töltötte, ahol jelenleg a második helyről várják a tavaszi indulást. A védőrangsor második és harmadik helyezettjében talán több a közös, mint ami eltér: Páles Tamás és Probáld Attila ugyanis mind a 15 fordulóban kezdőként kaptak lehetőséget a Diósdi TC színeiben. Posztjukat tekintve mindkét játékos belső védő és a rutinból sincs hiány, ugyanis mind a ketten elmúltak már 42 évesek.

Németh Kristóf (Diósd), az ősz legjobbja a középpályások között a Pest vármegyei II. osztály, Déli csoportjában (2023)
Németh Kristóf (Diósd), az ősz legjobbja a középpályások között a Pest vármegyei II. osztály, Déli csoportjában (2023)

3.) Középpályásrangsor
Az NB III-as rutinnal rendelkező Németh Kristóf 24 évesen tért vissza nevelőklubjához, a Diósdhoz. Az összesített rangsor 4. helyét begyűjtő támadó-középpályás korábban megfordult a Ferencvárosnál és az Újpestnél is, igaz, felnőtt szinten csak a lilák tartalékcsapatában tudott bemutatkozni. Őt a sorban csapattársa, Pásztor Dániel követi, aki belső középpályásként „gályázik” a Diósd sikeréért. Tavalyhoz képest visszafogottabban kezdte az őszt a 37 éves labdarúgó, aki már hat sárga lapnál tart a bajnokságban. A középpályásrangsor harmadik helyezettje Kiss Gábor, aki már hat gólt jegyzett idén. Az Újhartyán 22 éves támadó-középpályása ezzel beállította az egyéni rekordját a felnőtt labdarúgásban.

Tóth Henrik (Újhartyán), az ősz legjobbja a támadók között a Pest vármegyei II. osztály, Déli csoportjában (2023)
Tóth Henrik (Újhartyán), az ősz legjobbja a támadók között a Pest vármegyei II. osztály, Déli csoportjában (2023)

4.) Támadórangsor
Az összesített rangsort is magabiztosan vezető Tóth Henrik megállíthatatlan volt az ősz folyamán. Nyáron Bagról tette át a székhelyét Újhartyánba, ahol eddig nem lehet rá panasz, ugyanis 23 találattal vezeti a góllövőlistát. Teljesítményére Győri Zoltán is felfigyelt és lehetőséget adott neki a Pest vármegyei amatőrválogatottnál is decemberben, ahol a bizalmat szintén góllal hálálta meg. Második helyre klubtársa, Sztancs Gábor futott be. A korábban Ausztriában légióskodó 35 esztendős csatár legjobb felnőtt szezonját futja Magyarországon, 11 szerzett találattal a góllövőlista harmadik helyén telelhet. A harmadik helyet a szintén újhartyáni érdekeltségű Rutterschmid Robin kaparintotta meg, aki a tavalyi formájától még távol áll – már ami a góllövést illeti –, de csapata csupán egy győzelemre van az első helytől. Tavasszal a második fordulóban pedig éppen Újhartyán – Aranyszarvas rangadó lesz. Kérdés, melyik együttes tud jobban felkészülni a folytatásra.

Idén sem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy az ősz során mind a 16 együttes delegált játékost a forduló válogatottjába, szám szerint 103 labdarúgó osztozott az összesen 165 „pozíción” (15 fordulóban 11-11 „betölthető poszt”). Az Aranyszarvas és a Diósd egyaránt 10-10 futballistát adott legalább egyszer a forduló válogatottjába, míg a Tápiószecső kilenc focistája mondhatja el magáról azt, hogy minimum egy alkalommal bekerült a legjobbak közé. Ez egyébként – talán nem meglepő módon – az újhartyáni Tóth Henriknek sikerült a legtöbbször, hétszer is ő rohamozhatott a hétvégi „álom 11-ben”. Klubtársa, Sztancs Gábor ezt ötször érte el, míg Nagy Gergő és Tóth Benjamin, az Aranyszarvas támadója és középpályása egyaránt négy-négy alkalommal mondhatta el magáról, hogy tagja a forduló legjobbjainak.

A gólok száma mellett van még egy jelentős statisztika, amiről lehet beszélni, ez pedig a büntetőlapok száma. Az Albertirsa támadó-középpályását, Hadar Pétert például 13 találkozón 11-szer figyelmeztették sárga lappal a játékvezetők. Azonban az első figyelmeztetés mindig elegendő volt számára Albertirsán, ugyanis öt éve van a klub szolgálatában, de piros lapot ezen idő alatt nem kapott. Eme kevésbé dicsőséges dobogóra Tamás Ferenc és Tóth Attila fért még fel, egyaránt hét-hét sárga lappal. Előbbi az Üllő jobboldali védője, utóbbi pedig a Tápióság csatára. Nem csak a játékosok, a klubjaik is más célokért küzdenek, hiszen az Üllő bent szeretne maradni – ehhez pedig nélkülözhetetlen egy mindenre elszánt védő –, míg a Tápióságnak a feljutás van kartávolságra, amihez elengedhetetlen egy sikeres csatár. A piros lapoknál a Tápiószecső belső védője, Majzik Balázs „vezeti” a versenyt: háromszor kellett elhagynia idő előtt a pályát, ráadásul mindannyiszor az idény második felében (8., 10. és 13. forduló). Klubtársát, Kelemen Dominikot, valamint két újoncot, az abonyi Kovács Mátét és az ócsai Kreisz Viktort két-két alkalommal állították ki a játékvezetők.

Egy bajnokság alatt nem csak a játékosoknak, hanem az edzőknek is szükséges megőrizni a hidegvérüket, ez a II. osztály, Déli csoportjában két trénernek sikerült az ősszel. Az Alsónémedi vezetőedzője, Benkovics Attila és a Dunaharaszti MTK II. mestere, Rétsági Ákos egyszer sem volt figyelmeztetve a kispadoknál – már ami a színes lapokat illeti. Bár utóbbi átadta már a stafétát, bízzunk benne, hogy példájuk ragadós lesz a tavasz folyamán

A 2023/2024-es őszi idény álomcsapata a II. osztály, Déli csoportban

A bajnokságban szereplő 16 együttes vezetőedzőjétől előzetesen bekértük írásban az összes olyan játékos posztját, akik az őszi idényben pályára léptek. Amatőrökről lévén szó, előfordulhat, hogy egy-egy labdarúgó több poszton is bevethető, de a beérkezett válaszok – és az osztályzatok rangsora – alapján elkészítettük a pontvadászat első felének álomcsapatát. A nem feltétlenül szokványos 4-3-1-2-es összeállításra esett a választásunk, ahol a kapuban az elnyűhetetlen Gerstenbrein Gábor áll. A védelem tengelyében szintén a rutin kapott szerepet Probáld Attila és Páles Tamás személyében, azonban a széleken már a fiatalság jutott szóhoz, a jobb oldalon Delea Zsombor, a bal oldalon pedig Waller Arthur. A három belső középpályás Potocska Ádám, Pásztor Dániel és Tóth Benjamin, míg a támadó-középpályás Németh Kristóf. Elől pedig a Déli csoport legeredményesebb duója, Tóth Henrik és Sztancs Gábor.

A 2023/2024-es őszi idény álomcsapata a II. osztály, Déli csoportban:
Gertsenbrein Gábor (Újhartyán) – Delea Zsombor (Újhartyán), Probáld Attila (Diósd), Páles Tamás (Diósd), Waller Arthur (Diósd) – Potocska Ádám (Tápiószecső), Pásztor Dániel (Diósd), Tóth Benjamin (Aranyszarvas) – Németh Kristóf (Diósd) – Sztancs Gábor (Újhartyán), Tóth Henrik (Újhartyán).

Játékosrangsor, Pest vármegyei II. osztály, Déli csoport, 2023 ősze

Megosztás:

Friss hírek

Támogatás

Legyen részese ennek az egyedülálló sport újságnak és támogassa munkánkat!
Legfrissebb hírek
Hasonló hírek

Heti összefoglaló

Szeretne naprakész lenni a hét eseményeivel? Iratkozzon fel heti összefoglaló emailre!