Ma Lenke névnapja van
Sportszelet jelenlegi logója.
Játékosrangsor, Pest vármegyei I. osztály, 2023 ősze (1/7.)

JÁTÉKOSRANGSOR, I. osztály: Bata Csongor, az éllovas Dunaharaszti gólerős támadója a listavezető

A félévenként közölt játékosrangsoroknak 2003 óta hosszú-hosszú éveken át komoly hagyománya volt lapunk, a Sportszelet közép-magyarországi regionális sportlap nyomtatott kiadásának hasábjain. Az elmúlt években online platformunkon (facebook.com/sportszelet.online/) közöltük hasonló összeállításainkat, így ezt a hagyományunkat idén is folytatva elkészítettük a Pest vármegyei I. és II. osztályú játékosrangsorunkat a 2023/2024-es évad őszi idényére vonatkozóan. Összeállításunk harmadik részében a Pest vármegyei I. osztály futballistáinak teljesítményét vizsgáltuk meg tüzetesebben. A rend és a történeti hűség kedvéért jegyezzük csak meg, hogy a labdarúgók osztályzatait a hétvégi fordulókat követően saját edzőik adják.

Ezúttal is csak azok a futballisták kerülhettek be a végleges rangsorba, akik csapatuknak a vizsgált időszakra eső bajnoki találkozóinak több mint a felén, azaz minimum nyolc találkozón értékelhető teljesítményt nyújtottak, és akiknek mérkőzésenként nem kevesebb, mint 30 percet kellett a pályán eltölteniük az adott fordulóbeli összecsapásukon ahhoz, hogy osztályzatot kapjanak. Örömteli, hogy az előző évaddal ellentétben ezúttal nem volt visszalépő ebből az osztályból, azaz a teljes, 16 csapatos mezőny képviselteti majd magát a hétvégi tavaszi folytatáskor. Fontos megjegyezni, hogy a „nullás” osztályzatok nem számítanak bele az értékelhető mérkőzésszámba, azok tehát nem rontják az átlagot, ugyanakkor beleszámítanak a „valamennyi pályára lépés” közé.

 

Szokásunkhoz híven ezúttal is készültünk néhány statisztikai érdekességgel a Pest vármegyei I. osztály vonatkozásában. Lássuk a részleteket!
– Összesen 347 labdarúgó lépett pályára az ősszel lejátszott mérkőzéseken, közülük 203-an szerepelhetnek a játékosrangsorban, ugyanis ők feleltek meg annak a kritériumnak, hogy legalább nyolc értékelhető összecsapást tudjanak felmutatni;
– A legtöbben (25-en) az őszi félévet mindössze a 15., azaz kiesést jelentő helyen záró Vác, míg legkevesebben (egyaránt 20-20-an) a Nagykáta-Ulviczky Kft., a legutóbbi a Pest Megyei Kupa-döntős, jelenlegi sereghajtó Felsőpakony, valamint az újonc Perbál színeiben léptek pályára;
– A mögöttünk hagyott őszi idényben a pályára lépett 347 labdarúgó megoszlása az elsődleges csapatrészek tekintetében: 34 kapus; 111 védő; 123 középpályás; 79 támadó.

Szacskó László (Örkény), az ősz legjobbja a kapusok között a Pest vármegyei I. osztályban (2023/2024.)

A négy fő csapatrészben (kapus-, védő-, középpályás- és támadóposzton) az edzők osztályzatai alapján legjobb teljesítményt nyújtó labdarúgókat kicsit tüzetesebben is megvizsgáltuk, íme az eredmény:
1.) Kapusrangsor
A kapusoknál az osztályzatok alapján az ősz legjobbjának az újonc Örkény „egyese”, Szacskó László bizonyult, aki csapata 12 találkozóján lépett pályára, s kapott ezeken 11-szer értékelhető érdemjegyet. Mindössze a Vecsés elleni idegenbeli mérkőzése volt „nullás”, ennek magyarázata, hogy azon sérülés miatt már a 15. percben le kellett cserélni, így az igazi „feketeleves”, azaz a négy bekapott gól poszttársának, Gogolák Kristófnak jutott osztályrészül. A civilben tűzoltóként dolgozó Szacskó László kereken hetes átlaga az összetett listán egyébként 6. helyet ért számára. Közvetlenül mögötte végzett azonos, 7,00-es átlaggal a tabellán éllovas Dunaharaszti korábban a Pest vármegyei amatőrválogatottban is megforduló hálóőre, Gyatyel Norbert, aki a kevesebb értékelhető találkozója miatt szorult csak Szacskó László mögé. A képzeletbeli dobogó legalsó fokára a 22 esztendős Tóth Kristóf, a Perbál kapusa futott be, aki az elmúlt években több Pest (vár)megyei klubnál, így Gödöllőn, Dunavarsányban, illetve Biatorbágyon is megfordult már.

Gubacsi Zoltán (FÉMALK-Dunavarsány), az ősz legjobbja a védők között a Pest vármegyei I. osztályban (2023/2024.)
Gubacsi Zoltán (FÉMALK-Dunavarsány), az ősz legjobbja a védők között a Pest vármegyei I. osztályban (2023/2024.)

2.) Védőrangsor
A hátvédeknél a belső poszton szereplő 27 éves Gubacsi Zoltán végzett a maga 7,38-as átlagával, ami az abszolút összevetésben 2. helyet ért számára. A tavaly nyáron Érdről átigazoló Gubacsi rutinja sokat nyomott a latban a ’varsányiak számára, jelentős érdemei vannak ugyanis abban, hogy csapata 4. helyen zárta az elmúlt félévet és reális esélye mutatkozik az éremszerzésre a tavaszi folytatásban. Tény, Gubacsi a rangsorunkba kerüléshez épphogy szükséges nyolc találkozón lépett csak pályára, ennek magyarázata, hogy az elmúlt nyáron közvetlenül az átigazolási időszak végén igazolt át, a szezon elején, augusztusban még volt klubja, az Érd színeiben is pályára lépett.
Szalai András, a bajnoki címre esélyes Dunaharaszti belső védője, a helyi U13-as csapat edzője, egyben körzetközponti operatív vezető 7,00-es átlagot produkált, stabil és átlagon felüli teljesítményének az értékét növeli, hogy mindezt úgy érte el, hogy együttese valamennyi találkozóján pályára lépett. A bekkeknél a harmadik és egyszersmind az összetett rangsorban a 9. helyen álló, Pest Megyei Kupa- és Szuperkupa-címvédő Gödöllő legjobbja Balogh Bálint lett, aki korábban egy ideig támadóként is szerepelt csapatában, mi több, 2022-ben ő is magára ölthette a Pest (vár)megyei amatőrválogatott mezét.

Albert Ádám (FÉMALK-Dunavarsány), az ősz legjobbja a középpályások között a Pest vármegyei I. osztályban (2023/2024.)
Albert Ádám (FÉMALK-Dunavarsány), az ősz legjobbja a középpályások között a Pest vármegyei I. osztályban (2023/2024.)

3.) Középpályásrangsor
Egy-egy csapat lelke, motorja gyakorta a középpályássor, ebben a csapatrészben ezúttal kiváltképpen a rutin győzedelmeskedett, hiszen a FÉMALK-Dunavarsány 33 éves labdarúgója, a bőséges NB-s tapasztalattal bíró Albert Ádám lett a legjobb. A leggyakrabban jobb oldalon felbukkanó, korábban többek között Dorogon, Soroksáron, Szolnokon, Tiszakécskén, Dabas-Gyónon, illetve Kaposváron is szereplő középpályás az első három találkozót kivéve valamennyi bajnokin pályára lépett és ott rendre értékelhető osztályzatot kapott edzőjétől, Hollik Andrástól. Végeredményben ez 7,33-as átlagot jelentett számára 2023 őszén. Albert Ádám nem mellesleg az összetett lista harmadikja is, amelyben közvetlenül csapattársa, a védőknél élen záró Gubacsi Zoltán előzi őt meg. A középpályán a jobboldalon játszó Albert Ádám mögött a szomszédvár Dunaharaszti bal oldali futója, Pataki Gergő végzett, aki 7,00-es átlaggal zárt félévkor. Mindez egyébként összetettben az 5. helyet jelenti féltávnál Pataki számára, aki mind a 15 bajnokin pályára lépett a ’Haraszti színeiben, igaz, ezek közül „csak” 11 alkalommal kapott értékelhető osztályzatot. Eme csapatrészben a szűk „elitbe” még csapattársának, a védekező felfogásban és szerepkörben futballozó Kovács-Galavics Donátnak sikerült beverekednie magát, aki, amikor játéklehetőséghez jutott, mindig stabilan és jó teljesítménnyel rukkolt elő, ezt támasztja alá a 6,83-as összteljesítménye.

Bata Csongor (Dunaharaszti), az ősz legjobbja a támadók között a Pest vármegyei I. osztályban (2023/2024.)
Bata Csongor (Dunaharaszti), az ősz legjobbja a támadók között a Pest vármegyei I. osztályban (2023/2024.)

4.) Támadórangsor
A csatároknál a Dunaharasztit erősítő Bata Csongor végzett az élen, az ő 7,60-as átlaga egyben az összetett lista első helyét jelenti számára. Elsőségének alátámasztására csak két megjegyzés: a zentai születésű támadó a DMTK valamennyi bajnokiján pályára lépett, ráadásul oly módon, hogy minden esetben érdemi – jobbára magas – osztályzatot könyvelhetett el. Ugyancsak lényeges szempont egy támadó esetében a gólok száma, nos, Bata a 15 lejátszott meccsén 20 gólt ért el, ezzel nem csupán csapata, de az I. osztályú mezőny legeredményesebbje is: nagy fölénnyel, hét találattal előzi meg a góllövőlistán a Dunakeszit erősítő, hozzá hasonlóan magasabb osztályt is megjárt, 13 gólos Erdélyi Lászlót. Rangsorunkhoz visszatérve: a legjobb támadók külön versenyében Bata klubtársát, Szabó Bencét előzi meg, aki 7,00-es átlagát a bekerüléshez minimálian szükséges nyolc találkozón érte el, ennek magyarázata, hogy vállszalagsérülés miatt sokat ki kellett hagynia. A támadóknál a harmadik helyen az a 47 esztendős Kenesei Krisztián található, akit aligha kell bemutatni a futballbarátoknak. Az MTK, a Vasas, a Győri ETO, a Haladás, a Lombard Pápa egykori 29-szeres válogatottja második éve erősíti a csomádi CSO-KI alakulatát – információink szerint nem csak játékosként –, amelyet megelőzően Pest vármegyében dunavarsányi és ráckevei színekben is futballozott. Az abszolút listán 10. helyen végzett az őszi fordulókat követően.

A 2023/2024-es évad őszi idényének álomcsapata az I. osztályban

A bajnokságban szereplő 16 együttes vezetőedzőjétől előzetesen bekértük írásban az összes olyan játékos posztját, akik az őszi idényben pályára léptek. Amatőrökről lévén szó, előfordulhat, hogy egy-egy labdarúgó több poszton is bevethető, de a beérkezett válaszok – és alapjában véve az osztályzatok rangsora – alapján elkészítettük a pontvadászat első felének álomcsapatát. A több-kevésbé gyakori és hagyományosnak számító 4-3-3-as felállás szerint alakítottuk ki az „álomtizenegyet”. Noha a játékosrangsor alapvetően szubjektív műfaj, hiszen emberek adják az osztályzatokat, de a realitását talán ezúttal kevéssé lehet vitatni, hiszen kizárólag az élcsapatok alkotják a legjobbak közvetlen élmezőnyét. Az „álomcsapatnál” maradva: öt klub játékosai kerültek be az „elitbe”, a legtöbben (hatan) a bajnokságban nyolc pont előnnyel vezető Dunaharaszti soraiból.

 

A 2023/2024-es évad őszi idényének álomcsapata az I. osztályban:
Szacskó László (Örkény) – Csizmadia Tamás (Dunaharaszti), Szalai András József (Dunaharaszti), Gubacsi Zoltán (FÉMALK-Dunavarsány), Balogh Bálint (Gödöllő) – Albert Ádám (FÉMALK-Dunavarsány), Kovács-Galavics Donát (Dunaharaszti), Pataki Gergő (Dunaharaszti) – Szabó Bence (Dunaharaszti), Kenesei Krisztián (CSO-KI), Bata Csongor (Dunaharaszti).

Játékosrangsor, Pest vármegyei I. osztály, 2023 ősze

Megosztás:

Friss hírek

Támogatás

Legyen részese ennek az egyedülálló sport újságnak és támogassa munkánkat!
Legfrissebb hírek
Hasonló hírek

Heti összefoglaló

Szeretne naprakész lenni a hét eseményeivel? Iratkozzon fel heti összefoglaló emailre!