Ma Csilla, Noémi névnapja van
Sportszelet jelenlegi logója.
A Budapesti Foci 30 évvel ezelőtt, 1993. november 24-én megjelent történelmi első lapszámának címfeje

30 éve az amatőr és utánpótlás labdarúgás szolgálatában

Megtisztelő és nemes feladat eleget tenni a kiadó azon felkérésének, hogy köszöntsem ezen portál indulása alkalmából a Tisztelt Olvasót.

E honlap indulása természetesen nem véletlenül 2023. november 24. Ez a nap születésnap: nem csak e weboldal megszületésének, hanem a szellemi és jogelődnek tekintett sportújság, a Budapesti Foci 1993. november 24-i, történelmi első lapszáma megszületésének napja is.

Kereken 30 esztendővel ezelőtt jelent meg ugyanis – a hajdani Budapesti Labdarúgó Szövetség nélkülözhetetlen támogatásával – a Budapesti Foci. A lap küldetése szerint – olvasható a sportsajtótörténeti dokumentum 2. oldalán közölt főszerkesztői jegyzetben felejthetetlen egykori kollégánk, B. Nagy Zoltán tollából – „(…) a főváros futballbarátainak, szurkolóinak és mindazoknak készül, akik valamilyen csekély érdeklődést mutatnak a főváros labdarúgása iránt. Szeretnénk ezzel a lappal betölteni azt az űrt, amely a hazai sportsajtó területén tapasztalható (…)”.

Hogy eme „atyai kívánságnak” mennyire tudott megfelelni a kiadvány, talán jelzi: néhány név-, kiadó- és tulajdonosváltással, „testvérlapok” (Pest Megyei Sportszelet, Utánpótlás Futball 7) létrejöttével, átalakulásával, egybeolvadásával, tartalmi változásokkal, megannyi személycserével gazdagodva, s legvégül – elsősorban egy tragikus haláleset következtében – a papíralapú megjelenést online jelenlétre váltva a három évtizeddel ezelőtt életre keltett sajtótermék ma is él. Fennmaradt és továbbra is szolgálja immár nem konkrétan a fővárosi, hanem a közép-magyarországi, közelebbről és elsősorban a Pest vármegyei amatőr felnőtt és utánpótlás labdarúgást.

Márpedig ennél többet talán – főként visszagondolva az eltelt harminc év olykor embert próbáló nehézségeire is – nem kívánhattunk volna az első születésnapon sem 1994. november 24-én. Mint a lap életét 1994 tavasza óta közvetlen közelről, megszakítás nélkül – hol közelebbről, hol kissé távolabbról – figyelemmel követő, sokszor szerkesztő, néhol író, hol csak olvasó „rajongó”, büszkén tekintek vissza a mögöttünk hagyott termékeny évtizedekre, a labdarúgást és az abban résztvevőket szolgáló sajtómunkálatainkra.

Mint fentebb kezdtem: megtisztelő és nemes, mindamellett rendkívül szívfacsaró feladat is e köszöntő megírásának eleget tenni… Szívfacsaró, mert azt gondolom, erre a kötelezettségre sokkal alkalmasabb lenne az újságot alapító főszerkesztő, B. Nagy Zoltán, vagy a lapot annak első három évében tulajdonló, a megalapítást finanszírozó futsaledző, Kis János… Ám sajnos ma már egyikük sincs közöttünk: Zoli 2019. július 13-án 48 éves korában váratlanul, Jani idén szeptember 22-én, 65 évesen súlyos betegség következtében hunyt el… Fájdalmas távollétükben itt is szeretném megemlíteni, hogy e sportújság megalapításában és fennmaradásában érdemeik elévülhetetlenek, és azokkal nem csak egy-egy születésnapon, hanem szüntelenül tisztában vagyunk, és azokat elismerjük.

Tisztelt Olvasó! Szeretném a 30. születésnapi megemlékezést arra is felhasználni, hogy köszönetemet fejezzem ki. Köszönetemet és hálámat az 1993. november 24. óta a Budapesti Foci újságból – hosszú évek buktatókkal teli, kacskaringós útjain át – sportszelet-online.hu portállá digitalizálódott sajtótermék bármelyik időszakában, bármelyik felületét bármekkora terjedelemben írásával, fotójával, rajzával megtöltő valamennyi munkatársunknak. Köszönetemet továbbá a fennmaradás érdekében támogatást nyújtóknak, és köszönetemet hűséges olvasóinknak.

Kérem, kövessék e portált a következő napokban, hetekben, hónapokban, évtizedekben is! Ehhez kívánok valamennyiünknek jó egészséget, tovább fejlődő magyar – és benne Pest vármegyei amatőr és utánpótlás – labdarúgást, és mindezt szolgáló, örömmel és érdeklődéssel olvasott Sportszeletet.

Benkő Tamás,
a Sportszelet névadó alapító főszerkesztője, a Magyar Labdarúgó Szövetség Pest vármegyei igazgatója

Szendrő Dénes, az MLSZ Pest vármegyei fellebbviteli bizottságának elnöke
Általános hírek

Szendrő Dénes a hatvanéves jubileumra készül

A közelmúltban több, jelentősnek mondható változás is történt az MLSZ Pest Vármegyei Igazgatóság különböző szakbizottságainak összetételében, így többek között a fegyelmi bizottság elnöki posztjáról a fellebbviteli bizottság élére került át a régió futballját évtizedek óta segítő Szendrő Dénes is.

Elolvasom »

Megosztás:

Friss hírek

Támogatás

Legyen részese ennek az egyedülálló sport újságnak és támogassa munkánkat!
Legfrissebb hírek
Hasonló hírek

Heti összefoglaló

Szeretne naprakész lenni a hét eseményeivel? Iratkozzon fel heti összefoglaló emailre!