Ma Erik, Alexandra névnapja van
Sportszelet jelenlegi logója.
Vajon ősztől is láthatunk „megye-egyes” meccseket az Iharos dűlői pályán?

Nehéz feladat vár Urbán Zoltánra a Viadukt-Biatorbágy kispadján

Kieső helyen áll a Pest vármegyei bajnokság I. osztályában a Viadukt-Biatorbágy. Az eddig lejátszott 25 fordulóba mindössze 22 pontot szereztek a zöld-fehérek, ami jelen pillanatban csak a 15., kiesést jelentő helyre elegendő. A szebb napokat megélt felnőtt együttes már az ősszel is gyengélkedett, ám a tavaszi nyitányon úgy tűnt, mégis él a remény, hiszen otthon 1–0-ra nyertek a tavasszal azóta remeklő Vác ellen, majd gól nélküli döntetlent játszottak Örkényben. A folytatásban viszont négy vereség következett zsinórban, és hiába jött a CSO-KI Sport elleni 0–0 a 22. fordulóban, a hátrány egyre csak nőtt az előttük álló riválisokkal szemben. Ezt követően távozott a kispadról az előző szakvezető, Vincze Gábor, utóda Urbán Zoltán (a képen) lett, aki addig az U19-es korosztályt irányította. Az új edző egyébként 2006 és 2008 között ült már a felnőtt csapat kispadján, irányításával akkor két év alatt két osztályt lépett feljebb a Biatorbágy. Előbb a „megye-háromból” a másod-, majd a 2007/2008-as szezonban itt az élen végezve következhetett az első osztály. A vele készült interjúban azt latolgattuk, milyen a jelenlegi csapat helyzete, elkerülhető-e a kiesés, és persze a múltidézés sem maradhatott el.

– Meglepte a felkérés a Viadukt felnőtt együttesének irányítására, vagy „benne volt a levegőben”, hogy önnel képzelhetik el a folytatást?
– A vezetőség házon belül szerette volna megoldani a helyzetet, ezért talán ez volt a legkézenfekvőbb megoldás. Ugyan 2013 és 2022 között nem a klubnál edzősködtem, de a Viaduktból mindig is naprakész voltam, az elmúlt két évben viszont már ismét itt voltam edző az utánpótlásnál. Vélhetően figyelembe vették a vezetők, hogy egykor a felnőttek trénere is voltam.
– Az ön által említett 2013-as elválás miért történt?
– Megkerestek Budaörsről, érdeklődtek, elvállalnám-e az akkoriban „romokban heverő” U17-es korosztályt. Furcsa dolgok történtek akkor itt, Biatorbágyon, ezért nem sokat gondolkodtam a váltáson, hiszen kellett az új kihívás. A Budaörsön eltöltött kilenc évért örökké hálás leszek, náluk egyébként az U17 után az U19-es korosztály vezetőedzője voltam. Eközben részese lehettem Pátyon a felnőtt labdarúgás újraindításában, itt edzőként és szakmai vezetőként egyaránt dolgozhattam. 2022-ben, az akkori vezetők hívására tértem vissza a Viadukt U19-hez.

Urbán Zoltánnal próbálja elkerülni a kiesést a Biatorbágy
Urbán Zoltánnal próbálja elkerülni a kiesést a Biatorbágy

– Tartsunk egy kis kitérőt, ha kérhetem, menjünk vissza a kezdetekig. Hogyan alakult futballistaként pályafutása és mikortól követte ezt az edzősködés?
– Pátyon, még általános iskolás koromban kezdtem el focizni, az egyik megyei válogatott tornán figyeltek fel rám az Újpesti Dózsától, ahová végül leigazoltak. Az utánpótlásban játszottam a lila-fehéreknél, majd következett a Budapesti Volán, Biatorbágy, majd pedig Páty, ahonnét végül visszatértem Biatorbágyra, és itt lettem az öregfiúk játékosa is. Az aktív futballt befejezve, először a Viaduktnál lettem edző még 1999-ben. Az U13-asokkal kezdtem, majd következtek egymás után az idősebb korosztályok, végül pedig a felnőtt gárda szakmai irányítását vettem át. Az utóbbinál eltöltött két évem nagyon szép emlék, hiszen két osztályt is léptünk előre.
– Most, hogy a „megye-egyes” Viadukt-Biatorbágy kispadjára ült le, megvált az U19-esektől?
– Nem, változatlanul az U19-esek edzője is vagyok, ugyanis nem szerettem volna elengedni őket. Kollégáim segítségével visszük a bajnokság végéig a fiúkat, aztán majd nyáron meglátjuk a folytatást. A biatorbágyi feladataimmal párhuzamosan a Herceghalom Szabadidő Sportegyesület elnökeként is dolgozom, megtisztelő, hogy már a második ciklusra választott meg a tagság.
– Biatorbágyon mi az elvárás az új edzővel és csapatával szemben?
– Természetesen nagyon szeretnénk bentmaradni az I. osztályban, de fel kell készülnünk a „B-tervre” is. Együtt kell tartanunk és a következő szezonra meg kell erősíteni a gárdát. Amióta én ülök a kispadon, azt tapasztaltam, hogy megvan a kohézió a csapat és köztem, legalábbis ezeket a visszajelzéseket kapom. Jó személyiségű, de többségében tapasztalatlan játékosaink vannak, akik közül többeknek hirtelen kellett az utánpótlásból kinőve meghatározóvá válni a felnőttek között, ami nem egyszerű feladat. Látszik, hogy mindenki akarja a bentmaradást, az edzéseken is mindig teljes a létszám. Ezek kétségkívül pozitívumok, de nincs mese, most már pontokat kell szereznünk.

A hajrát illetően kedvező a Viadukt sorsolása
A hajrát illetően kedvező a Viadukt sorsolása

– Akkor nézzük, hol szerezhetnek pontokat a hátralévő öt fordulóban. Mekkora esély mutatkozik a kiesés elkerülésére?
– Amikor átvettem a csapatot, bajnokin sikeres volt a bemutatkozásom, hiszen az egyik rivális, a Veresegyház ellen nyertünk 2–1-re. Sajnos a következő két fordulóban viszont érvényesült a papírforma, a Vecséstől 3–0-ra kikaptunk, a Budakalásztól pedig 1–0-ra. Ami a hátralévő ellenfeleket illeti, valamennyien az „alsóház” tagjai, vagyis hasonló játékerőt képviselnek, mint mi, a jóval erősebb riválisok ellen már nem kell játszanunk. A most következő fordulóban megyünk Pilisre, utána fogadjuk a Bugyi együttesét, aztán idegenben a Nagykáta következik, majd jön hozzánk a Felsőpakony, az utolsó fordulóban pedig megyünk Perbálra. Nem vagyunk esélytelenek ezeken a meccseken, de nekünk minden ellenfél ellen nagyon meg kell küzdenünk az eredményért…
Lázár Lajos

A Viadukt-Biatorbágy eddigi eredményei a Pest vármegyei I. osztályban, az aktuális tabella és a hátralévő tavaszi program:
https://adatbank.mlsz.hu/club/61/14/27513/26/267200.html

Címlapfotó: Vajon ősztől is láthatunk “megye-egyes” meccseket az Iharos dúlői pályán (forrás: MLSZ PVMI-archív)

Megosztás:

Friss hírek

Támogatás

Legyen részese ennek az egyedülálló sport újságnak és támogassa munkánkat!
Legfrissebb hírek
Hasonló hírek

Heti összefoglaló

Szeretne naprakész lenni a hét eseményeivel? Iratkozzon fel heti összefoglaló emailre!