Ma Erik, Alexandra névnapja van
Sportszelet jelenlegi logója.
Az alsóházi rájátszás megnyerése a cél Dunakeszin

Csorbai Nikolett a női válogatottak után Dunakeszin épít csapatokat

Tavaly november óta új edző, Csorbai Nikolett irányítja Dunakeszin a női csapatokat, értve ezalatt a regionális ¾-pályás bajnokságban szereplő felnőtt, valamint a lány U15-ös kispályás együttest. Előbbivel az alsóházi rájátszás, 1. csoportjának megnyerése, az utánpótlás esetében pedig a bajnoki cím megszerzése a cél. Ambícióban és elhivatottságban egészen biztosan nem lesz hiány az elmúlt években a női utánpótlás válogatottak mellett dolgozó edző hölgy esetében, aki jelenlegi egyesületénél is nagy lendülettel és szakmaisággal látott munkához.

– Hogyan találta meg Önt a dunakeszi edzői feladat?
– Régóta ismerem Csordás Simont, a Dunakeszi szakmai vezetőjét, az egyik mérkőzésen viszont teljesen véletlenül futottunk össze. Rövid beszélgetést követően másnap kerestek meg telefonon, majd pár nappal később tudtunk személyesen is leülni egyeztetni, amelyen főleg a női szakág akkori állapotáról és a jövőbeni céljairól esett szó. Jó jel volt már akkor is, hogy inkább egyfajta ötletelés volt a női szakágról ez a találkozó, mintsem hivatalos tárgyalás a pozíció betöltésével kapcsolatban. Úgy gondolom, onnan már úgy jöttem ki, hogy kölcsönösen szeretnénk egymással dolgozni, már csak az volt a kérdés, mikor kezdjük el a közös munkát.

A feladat jellege más, de Csorbai Nikolett lendülete a régi
A feladat jellege más, de Csorbai Nikolett lendülete a régi

– Sokat gondolkodott, mielőtt elvállalta volna?
– Több okból kifolyólag sem volt számomra nagy dilemma, hogy elvállaljam vagy sem. Az infrastruktúra szempontjából minden adott, úgy gondolom, a labdarúgóknak és az edzőknek sem lehet egyetlen rossz szavuk sem ennek az ellenkezőjéről. Nagyon tetszik, hogy a női szakágat ugyanúgy kezeli a klubnál, mint a férfi első csapatot és ez mindenképpen előre viszi az együttest mentálisan is. Míg másik, sok esetben magasabb szintre sorolt női klubnál a labdarúgók nap mint nap műfüvön készülnek és vívják a bajnoki mérkőzéseiket, addig az utánpótlás és a felnőtt női együttesünk is kimondottan jó minőségű füves pályán edzhet, természetesen a mérkőzéseiket is ilyenen játsszuk. Ami némiképp elgondolkodtató volt és később vissza is köszönt, hogy a Dunakeszi játékosai –tisztelet a kivételnek – nemrég kezdték a futballt, ami azt jelentette, hogy nagyon az elejétől kellett végigvenni mindent. Sajnos ennek az eredménye volt a Pest Vármegyei Kupa elődöntője, valamint a Vácrátót elleni bajnoki mérkőzésünk is. Idő kell a lányoknak és természetesen nekem is, hogy alkalmazkodjunk egymáshoz. valamint a körülményekhez. Azt hiszem, nem titok, amikor először bevittem az öltözőbe a pontrúgásokról és a variációkról szóló kinyomtatott rajzomat, akkor volt olyan kerettag, aki azt hitte, viccelek, hogy nekem ez megvan kinyomtatva és oda is adom nekik. Szóval nagyjából innen indultunk és kezdtünk el taktikailag, technikailag és főleg mentálisan építkezni.
– Az elmúlt években a női korosztályos válogatottak mellett dolgozhatott. Hogyan emlékszik vissza arra az időszakára? Mit tud ezekből a tapasztalataiból leginkább hasznosítani?
– Ha jól emlékszem akkor nagyjából öt évet dolgozhattam az MLSZ kötelékében, ami természetesen felejthetetlen időszak volt számomra. Mindig is hatalmas megtiszteltetésnek éreztem a válogatottaknál eltöltött perceket, hiszen egy-egy sportágban mindig az a legnagyobb elismerés, ha a nemzeti együttest segítheti a szakember a munkájával. Legelőször az U19-es válogatottnál Turtóczki Sándor mellett tudtam pályaedzőként dolgozni, ami mindennek az alapját képezte. Olyan szakmai és mentori támogatást kaptam tőle, ami megalapozta a labdarúgáshoz való viszonyulásomat, rengeteget tanultam tőle. Fantasztikusan kezelte a játékosait, igazi mentoruk is volt mindamellett, hogy szakmailag nála jobb edzővel soha nem találkoztam a női utánpótlás világában. Az eddigi edzői pályafutásomat maximálisan végigkísérte, hol egy-egy hasznos szóval, gondolattal a háttérből, hol pedig közvetlenül a válogatott keretein belül, rengeteg tapasztalatot szereztem az ott eltöltött idő alatt. Az U19-es gárda után az U15-ös, az U16-os és az U17-es korosztályok mellett is dolgoztam, mint asszisztensedző, emellett a mérkőzések elemzése is feladatim köz tartozott. Ez idő alatt elvégeztem az MLSZ általi, valamint egy külföldi videóelemző tanfolyamot is, amelyekből rengeteget tudtam tanulni, később pedig a pálya szélén hasznosítani. Igazából nagyon nehéz kiemelni olyat, amit egy az egyben hasznosítani tudnék. Teljesen más világ, ami természetes. Itt hosszú távon tudok a kerettel dolgozni és építkezni, míg a válogatottnál havi kettő-öt nap állt rendelkezésre, amíg találkoztunk és együtt dolgozhattunk. Természetesen a tét is más. Az Európa-bajnoki selejtezőkön tovább kellett mennünk az elitkörbe, míg itt egy lassabb, de stabil építkezés kezdődött el, gyakorlatilag teljesen az alapoktól.

A lány utánpótlás szereplése is felettébb biztató
A lány utánpótlás szereplése is felettébb biztató

– Az idei kupasorozatban végül ezüstéremmel záró Alsónémedi elleni elődöntőt két góllal elveszítették. Hogyan értékelné azt a mérkőzést? Min múlt, egyáltalán mennyire volt reális esélyük a továbbjutás kiharcolására?
– Nagyon nehezen viseltem, két napig jóformán nem lehetett hozzám szólni. Soha nem tudtam veszíteni, ez edzőként sincs másként. Ilyenkor mindig keresem a hibát, ha vannak, visszanézem a mérkőzésfelvételeket, minden szituációra megkeresem a megoldást és természetesen a legfőbb, hogy fejben azonnal a következő edzésre és meccsre készülök. Mindig magamban keresem a hibát, hogy mit kellett volna pl. taktikailag másképpen csinálni az edzéseken. Abszolút esélyesek voltunk! Az Alsónémedinek négy játékossal hosszabb volt a kispadja, ami a hideg idő után beköszönő 28 fokban hatalmas előnyt jelentett számukra. Őszintén szólva, hatalmas törés volt bennem az a mérkőzés. Labdarúgóként szerepeltem NB I-es bajnoki döntőn, Magyar Kupa-elődöntőben, nyertem futsal felnőtt kupát, bajnoki címet, mégis a legtöbb játékos esetében azt éreztem, nekem sokkal fontosabb volt ez a mérkőzés, mint nekik. Számomra nagyon lényeges, egy futballista hogyan áll a csapattársaihoz és a közelgő akadályokhoz. Jelenleg 16 fős a keretünk, ebből jó pár labdarúgó elfogadhatatlan indokkal maradt távol, ez nálam nem fér bele. Le a kalappal azok előtt, akik ott voltak és szívüket-lelküket kitették egymásért és értem egyaránt.
– Mi a terv Dunakeszin a szezon hátralévő részében?
– A felnőtt gárda esetében szeretnénk megnyerni az alsóházi rájátszást, az U15-ösöknél pedig a bajnoki cím megszerzése a célunk. Utóbbi a Nagykáta mögött jelenleg a 2. helyet foglalja el a tabellán, esetükben nagy a lemaradás, de jelen pillanatban nem tartom lehetetlennek a hátrány ledolgozását. Külön öröm volt számomra, hogy a munkát, amit novemberben elkezdtünk, egyre inkább kezd beérni. Ehhez természetesen elengedhetetlenek a futballisták, akik hétről hétre beleteszik a munkát. Zömében nagyon jó társasággal dolgozhatok, akik rendkívül fogékonyak és befogadók.
– Kinek, kiknek a teljesítményével elégedett a bajnokságban?
– Személy szerint nem szeretnék kiemelni senkit. Közösségről beszélünk, amelyen belül a játékosok hol rosszabbul, hol pedig jobban teljesítenek, ilyenkor létfontosságú, hogy a keret többi tagja mire képes, ki tudja-e zökkenteni őket az esetleges rosszabb szériából vagy sem.
– Hosszabb távon mi a cél Dunakeszin a női labdarúgás vonatkozásában?
– Építkezni és kihozni belőle a lehető legtöbbet. Jelenleg még nem tudjuk, hogy ez pontosan mit jelent, egyelőre féléves ciklusokra bontjuk le ezt a folyamatot. Amikor tavaly novemberben elvállaltam a női szakágat, akkor is elsősorban fél évre állapodtunk meg és tűztünk ki magunk elé célokat. Nem titok, hogy az elsődleges célunk a létszám bővítése, a játék felépítése és a női csapat tekintetében az alsóházi rájátszás megnyerése.

A Dunakeszi eddigi eredményei regionális ¾-pályás bajnokság, I. csoportjában, az aktuális tabella és a további tavaszi program:
https://adatbank.mlsz.hu/club/61/14/28915/6/281975.html

A lány U15-ös csapat eredményei a Pest vármegyei kispályás bajnokságban:
https://adatbank.mlsz.hu/club/61/14/27542/6/274567.html

Címlapfotó: Az alsóházi rájátszás megnyerése a cél Dunakeszin (forrás: Csorbai Nikolett)

Az alsóházi rájátszás megnyerése a cél Dunakeszin

Megosztás:

Friss hírek

Támogatás

Legyen részese ennek az egyedülálló sport újságnak és támogassa munkánkat!
Legfrissebb hírek
Hasonló hírek

Heti összefoglaló

Szeretne naprakész lenni a hét eseményeivel? Iratkozzon fel heti összefoglaló emailre!