Ma Lenke névnapja van
Sportszelet jelenlegi logója.
Tóth Ádám védő létére nyolcszor volt eredményes az előző szezonban

Tóth Ádám érmet szerezne az új szezonban a Pilissel

A 2022/2023-as bajnoki évet még a középmezőny élén, az 5. helyen zárta a Pest vármegyei I. osztályban a Pilis együttese, amely számára a 2023/2024-es szezonban elért 10. hely minden bizonnyal csalódást jelentett. Voltak ugyan sikeres szakaszok, de azokat – ősszel és tavasszal is – rendre hullámvölgyek követték, így érthető, hogy végül csak az „alsóházban” végeztek. Ettől függetlenül ebben a bajnoki évben a zöld-fehérek egyik megbízható pontja volt a belső védő poszton játszó Tóth Ádám, aki immár hat éve szerepel a pilisieknél. A 25 éves futballista igyekezett és mindent meg is tett annak érdekében, hogy minél eredményes legyen a csapata. Védő létére gólokkal is felhívta magára a figyelmet, mi több, voltak olyan találatai a kupákban, amelyek a továbbjutást döntötték el. A vele folytatott beszélgetésben kiértékeltük a MOL Magyar Kupában az országos főtáblára jutott Pilis elmúlt szezonban mutatott teljesítményét, emellett felidéztük az eddigi pályafutását és persze szóba kerültek a következő bajnoksággal kapcsolatos tervei is.

– Gondolom, a bő egy évvel korábban elért eredmény, az akkori 5. után joggal vártak előkelőbb helyezést az előző bajnokságban is. Elfogadható ez a feltételezés?
– Egyetértek, mert a célunk az volt a 2023/2024-es bajnoki évre, hogy a középmezőny élén végezzünk. Számos oka volt, hogy a vártnál gyengébben teljesítettünk. Ősszel ugyan jól indultunk, hat forduló után 13 ponttal az élmezőnyben foglaltunk helyet, mindössze két pont volt a hátrányunk az akkor listavezető Gödöllővel szemben. Aztán jött egy hullámvölgy, négy vereség – a Gödöllő, a Dunavarsány, a Dunaharaszti és a Dunakeszi ellen – zsinórban, ami miatt visszacsúsztunk a tabellán. Szerintem ennek a megtorpanásnak leginkább az volt az oka, hogy két vasat is tartottunk a tűzben. A bajnokság mellett szereplői voltunk ősszel a MOL Magyar Kupának, tavasszal pedig a Pest Vármegyei Kupának is, és bizony számunkra megterhelő volt a szerda-szombati ritmus. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy feleslegesek voltak a kupameccsek, sőt, épp ellenkezőleg, a főtáblára jutással dicsőséget szereztünk a klubunknak. A továbbjutás mindig nagy örömet jelentett, arról nem is beszélve, hogy „megye-egyes” létünkre a 3. fordulóban már NB I-es ellenfelet is fogadhattunk. A Kisvárda elleni összecsapás óriási élmény volt a csapatnak és a drukkereknek egyaránt. A tavaszi idényben viszont más tényezők is közrejátszottak.
– Mégpedig?
– A tavaszunk viszonylag jól indult, az első öt fordulóban nyolc pontot gyűjtöttünk össze, de ezt a sikeres kezdést is hullámvölgy követte. Sajnos többen is sérüléssel bajlódtak, így nem mindig tudtunk a legjobb összeállításban pályára lépni. Ennek ellenére a jobb pozícióban lévő ellenfelekkel is szoros meccset vívtunk, de nem egyszer előfordult, hogy elpártolt mellőlünk a szerencse. Vecsésen például a 80. percben még mi vezettünk 1–0-ra, végül 1–1 lett az eredmény, de több hasonló mérkőzésünk volt még, amelyeken, ha kicsivel szerencsésebbek vagyunk, előkelőbb helyen is végezhettünk volna.

Pilisen jobb helyezésben bíznak az új bajnokságban
Pilisen jobb helyezésben bíznak az új bajnokságban

– Szóba hozta a MOL Magyar Kupát, ahol jól teljesített a Pilis. Milyen emlékei vannak ezekről a kupameccsekről?
– Csodálatosak. A főtáblán az első fordulóban NB III-as ellenfelet kaptunk, a Hódmezővásárhelyt fogadtuk, 2–1-re nyertünk, és a győzelmet jelentő gól én szereztem. A következő fordulóban mentünk Algyőre, ahol a rendes játékidőben 0–0 volt az eredmény, és következett a hosszabbítás. Már átléptük a 100. percet, amikor sikerült betalálnom az ellenfél kapujába, és ezzel a góllal mi jutottunk tovább. Következett a Kisvárda és itt egyértelműen érvényesült a papírforma, NB I-es ellenfelünk 5–0-ra nyert, de az a tény, hogy élvonalbeli klubot fogadhattunk, nagy élmény volt Pilisen. A következő, a 2024/2025-ös országos főtáblára jutást – akárcsak egy évvel korábban, Tápiószentmártonban – a Pest Vármegyei Kupából ugyancsak pótselejtezővel vívtuk ki. Vácon játszottunk, ahol a 88. percben még 0–0 volt az eredmény. Ekkor szöglethez jutottunk, a beívelt labdát a kapuba fejeltem, és ezzel a góllal továbbjutottunk.
– A kupasorozatokban tehát „sorsdöntő” gólokat szerzett, de a bajnokságban is eredményes volt. Ezekre a találataira miként emlékszik vissza?– Öt gólom volt ebben a szezonban a bajnokikon, ebből hármat fejeltem, egyet tizenegyesből, egyet pedig szabadrúgásból szereztem. Ez utóbbi volt talán a legfontosabb, mert ezzel a találattal 1–0-ra nyertünk Biatorbágy ellen. A Dunakeszinek büntetőből rúgtam a gólomat, ez a találkozó 1–1-re végződött, és ugyanilyen eredménnyel zártunk a Bugyi ellen is, ahol én fejeltem az egyenlítő találatunkat. A Vác kapuját kétszer is sikerült bevennem, ám ez csak a gólkülönbségen változtatott, náluk 4–0-ra győztünk tavaly ősszel, az 5. fordulóban.

A középmezőny elejére várják az együttest
A középmezőny elejére várják az együttest

– Pillantsunk vissza a régebbi múltba és ejtsünk pár szót a korábbi évekről. Hol és mikor kezdett el futballozni?
Monori vagyok, ahol már négyévesen, az ovifoci keretében megismerkedtem a sportággal, majd szépen felfelé lépegettem a különböző korcsoportokban. Hivatalosan a Monori Sportegyesület játékosa voltam, de két évet egy együttműködésnek köszönhetően a Puskás Akadémia színeiben futballoztam, mivel a felcsútiaknak a Monor adta az U13-as korosztályt. A meccsek többsége Monoron volt, de egy idényt Felcsúton játszottunk. 2013-ban megszűnt ez a kettősség, az U15-ös korosztályban már ismét „csak” a Monor játékosaként futballoztam. A 2015/2016-os bajnoki évben aztán bemutatkozhattam a helyi NB III-as felnőtt gárdában, amelynek színeiben kötelező volt utánpótláskorú labdarúgókat is szerepeltetni. Hatszor a kezdők között, hatszor pedig csereként kaptam lehetőséget. A következő években jelentősen megerősödött az együttes, számomra egyre kevesebb lehetőség kínálkozott, így amikor a 2017/2018-as bajnoki évben kiharcolta az NB II-be jutást a Monor, úgy döntöttem, hogy a civil foglalkozásomat helyezem előtérbe és befejezem a futballt. Hamar rájöttem azonban, hogy nagyon fontos számomra a futball is, ezért olyan klubot kerestem, ahol a munkám és a futball jól megfér egymás mellett. Ez a csapat végül a Pilis lett, ahol már 2018 óta futballozom és nagyon jól érzem magam.
– Ha már a „megye-egyet” említi, akkor nem kerülhetek meg egy kérdést, ami családi vonatkozású. A testvére, Tóth Szabolcs játékvezető és rendszeresen közreműködik a vármegyei I. osztályú mérkőzéseken. Nem okozott ez kellemetlenséget?
Szabolcs a bátyám, öt évvel idősebb nálam, egy munkahelyen dolgozunk. Rendszeresen kiértékeljük a hétvégi fordulókat és megbeszéljük a történteket. A bátyámat természetesen nem küldik a mi meccseinkre és a közvetlen riválisaink találkozóira sem. Eddig nem jelentett problémát, hogy a testvérem abban az osztályban bíráskodik, amelyben én is futballozom, biztosan nem is okoz majd gondot a jövőben sem.
– Befejezésül csak annyit: milyen szereplést vár a következő szezontól?
– Mindenképpen jobb helyezést, mint amilyen az elmúlt bajnoki évben megadatott, ugyanis a középmezőny élén kell végeznünk. Erre garancia lehet, hogy új szerzeményekkel erősödik majd a keretünk. Ami engem illet, ha nem is most, de egy-két év múlva szeretném, ha felléphetnénk a dobogóra és érmes együttes tagja lehetnék.

Tóth Ádám pályafutásának mérkőzései klub – és szezononkénti bontásban:
https://adatbank.mlsz.hu/player/305840.html

Címlapfotó: Tóth Ádám védő létére nyolcszor volt eredményes az előző szezonban (forrás: Pilisi LK facebook oldal)

Megosztás:

Friss hírek

Támogatás

Legyen részese ennek az egyedülálló sport újságnak és támogassa munkánkat!
Legfrissebb hírek
Hasonló hírek

Heti összefoglaló

Szeretne naprakész lenni a hét eseményeivel? Iratkozzon fel heti összefoglaló emailre!